Tadej Pesjak | četrtek, 20 marec 2014

ImageTakšna pravila so bolj pomembna od vedenja, ki ga mi povezujemo z bontonom. Na Kitajskem lahko namreč pogosto opazimo razno hrkanje, pljuvanje, prerekanje, prerivanje, zijanje in spodbujanje majhnih otrok k opravljanju potrebe v javnosti – navadno ne nosijo plenic, temveč hlače, ki imajo zadaj odprtino in ponujajo hiter in priročen dostop za »izstop«. Po mojem mnenju je vse to ostanek poljedelske kulture, ki je zgodovinsko vedno bila velik del Srednjega kraljestva, in kjer razni telesni izločki niso bili tako velik tabu, kot so zdaj v Zahodnem svetu. Posledica prehoda od poljedelske k bolj potrošniški družbi pa je tudi zelo opazen materializem. V tem lahko najdemo nekatere dobre posledice, saj spodbuja gospodarstvo, poleg tega pa za materialne dobrine izredno trdo delajo, se odrekajo in varčujejo. Po drugi strani pa je to začelo vplivati tudi na dinamiko ljubezenskih razmerij, kjer je prišlo do spopada med tradicionalno in sodobno miselnostjo. Tradicija pravi, da bi se morali mladi precej hitro poročiti, nekje med 20. in 25. letom, kar še posebej velja za dekleta. A položaj žensk se je zdaj spremenil, saj imajo veliko več možnosti za izobrazbo, kariero, zabavo ter samostojno življenje in kar naenkrat ne rabijo več moškega v svojem življenju. Postale so mnogo bolj zahtevne, sploh kar se tiče finančnega položaja potencialnega partnerja. To je dobro prikazano v neki pesmi, ki med drugim pravi:

»Če nimaš avta, če nimaš hiše, se mi spravi s poti. Jaz imam avto, imam hišo in še denar na računu. Če nisi tako sposoben kot jaz, te ne bom podpirala, saj nisem tvoja mama.«

Če je torej ženska finančno uspešna in po 27. letu še samska, jo začnejo označevati z nazivom »preostala ženska«. Za takšne ženske velja mišljenje, da bodo zelo težko našle partnerja, saj so že prestare in v tako »zrelih« letih niso več zaželene. Kitajska se nahaja v obdobju velikih sprememb in razvoja. Ni več samo ena izmed eksotičnih dežel tam daleč na vzhodu, ampak se vedno bolj povezuje s svetom. Prepričan sem, da jo bomo sčasoma tudi mi vedno bolje poznali in morda k naboru vsem znanih tujih pozdravov, kot so »hello«, »gutten Tag«, »bonjour« in »hola«, dodali še »ni hao«.

Viri: China Smack. 2011. “'No Car No House' Song, Chinese Leftover Women Version.” http://www.chinasmack.com/2011/videos/no-car-no-house-song-chinese-leftover-women-version.html. (10. marec 2011).

Magistad, Mary Kay. 2013. “China's 'leftover women', unmarried at 27.” BBC News Magazine. http://www.bbc.co.uk/news/magazine-21320560. (21. februar 2013).

 

Zadnja sprememba: četrtek, 20 marec 2014
(11 glasov)
Glasuj!
Članek je bil prebran 1596-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti