Goran Lesar | četrtek, 25 maj 2006

Katja trpi zaradi spolnega nasilja v družini, pri čemer ne ve, če je ravnanje, ki ga je deležna, zadosten razlog, da poišče pomoč.

Pozdravljeni,

zanima me, če je kaznivo, če družinski član masturbira v moji prisotnosti, tako da je med mano in njim samo zavesa? Jaz sem stara 21 let, ta oseba pa čez 60. Ali lahko takega kam prijavim ali pa komu povem, ali je lahko za kaj takega kaznovan? Občutek je grozen in ker živim s tem človekom se mu skušam čim bolj izogibati, ker tudi drugače ni čisto normalen (je bivši alkoholik, če to kaj pove...), zraven njega je zmeraj nek čuden občutek, ne vem, kako naj dobro opišem, samo ne vem kaj lahko pričakujem, nič dobrega pa sigurno. Nikoli pa ne naredi nič za kar bi lahko koga poklicala na pomoč. Kaj naj naredim? Prosim za odgovor.

Katja

 

Draga Katja!

Naj ti takoj povem, da nihče nima pravice početi stvari, ki negativno posegajo v intimo drugega, še posebej, če se zaveda, da je ta oseba v položaju, ko se takšnemu početju težje upira. Takšne zlorabe okoliščin so žal še posebej pogoste v okviru družine. Ravnanje, kot ga opisuješ, pa ni samo moralno zavržno, ampak bi lahko izpolnilo tudi znake kakšnega kaznivega dejanja. Zavedati pa se moraš, da če ti čutiš, da je nekaj narobe, da je nekaj zate moteče, potem je ta tvoj občutek popolnoma upravičen in ti daje vso pravico, da se temu početju upreš. Sama tudi najbolje veš, ali se dogaja še kaj drugega, kar ti vliva strah.

Svetujem ti, da poskušaš tej osebi najprej (in to čimprej!) povedati, da ti to ni všeč in da želiš, da s tem nemudoma preneha. Lahko ji mirno poveš, da takšno ravnanje ni dopustno. Če s svojim početjem ne bo prenehala, pa ti svetujem, da se obrneš na Center za socialno delo, kjer so ti tudi dolžni nuditi pomoč ter te pravilno usmeriti. Naslednji korak pa je policija, ki bi tudi morala prevzeti svoj del odgovornosti.

V vsakem primeru pa menim, da bi bilo zate koristno, da se obrneš na katero od nevladnih organizacij za pomoč žrtvam spolnih zlorab,  kjer ti bodo zagotovo pripravljeni prisluhniti in ti pomagati v naslednjih korakih. Navedel bi morda Združenje proti spolnemu zlorabljanju, ki se nahaja v Ljubljani, Masarykova 23, dobiš pa jih na naslednjih številkah:
080 28 80 (brezplačen telefon)
01 43 13 341
041 92 32 42
040 77 54 55

Ne pozabi pa: nikakor ti ni treba čakati, da se bo zgodilo nekaj, kar bi ti po tvojem dalo pravico, da poiščeš pomoč. Ko se bo nekaj zgodilo, bo že prepozno! Storilci pa običajno tudi računajo na to, da lahko nekaznovano trpinčijo druge (kajti to, kar se ti dogaja, je oblika trpinčenja!), pri tem pa mislijo, da ne delajo nič narobe in da jim nihče nič ne more.

Želim ti, da bi težave uspešno rešila in čimbolj brezskrbno preživljala svojo mladost!


Goran Lesar

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3738-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti