Kot vodilno prostovoljno gibanje za dekleta in mlade ženske na svetu ,Svetovno združenje skavtinj in skavtov (WAGGGS) meni, da so dekleta ključnega pomena za uresničitev obljube razvojnih ciljev tisočletja (RCT), in morajo biti v središču svetovne razvojne agende po letu 2015.

ImageZavedamo se pomembnega prispevka razvojnih ciljev tisočletja pri zmanjševanju svetovne  revščine ter njihov vpliv na življenje deklet in mladih žensk po vsem svetu. Zavedamo se tudi, da vključitev 3. razvojnega cilja tisočletja, ki se osredotoča predvsem na področju enakosti med spoloma in opolnomočenje, je še posebej pomembno pri priznavanju enakosti med spoloma kot kritični vidik razvoja in aktiviranju obstoječih virov. Vendar pa je bistveno, da prepoznamo pomembne vrzeli in pomanjkljivosti pri izpolnjevanju RCT, še posebej, ko se približujemo letu 2015, letu ko bomo izbirali nove cilje ali izboljševali stare. Na splošno cilji niso bili učinkoviti v smislu zagotavljanja celovite platforme za reševanje problemov deklic in pravic žensk v njihovi kompleksnosti ter potreba po enakosti med spoloma ni bila uspešno vključena v doseganje vseh razvojnih ciljev tisočletja.

Ravno zaradi tega se udeležujemo različnih dogodkov, kjer lahko lobiramo za pravice žensk oz predvsem za naslednje točke:

• odnos, spremembe vedenja in prikazovanje poštene slike deklet in mladih žensk; 
• kakovostno izobraževanje; 
• ustvarjanje varnega prostore za dekleta; 
• odpravo nasilja, zgodnjih porok in škodljivih tradicionalnih praks;
• pravice deklet in mladih žensk do udeležbe/sodelovanja in vodenja;
• celovito zdravstveno oskrbo;
• dostojno zaposlovanje; 
• okolje in podnebne spremembe.

Kot mladinski delegat, predstavnica Svetovnega združenja skavtinj in skavtov ter Slovenskih katoliških skavtinj in skavtov sem se oktobra 2013 udeležila zasedanja generalne skupščine v New Yorku in letos sem bila zaradi svoje strasti in znanja o razvojnih ciljih tisočletja izbrana kot mladinski delegat za Commission on Status on Women (Komisija ZN o položaju žensk, CSW). V okviru Združenih narodov kot ena od funkcionalnih komisij ekonomskega in socialnega sveta OZN (ECOSOC) od leta 1946 deluje Komisija za položaj žensk, ki na vsakoletnih zasedanjih oceni napredek na področju enakopravnosti spolov ter ekonomskemu in socialnemu svetu predloži poročilo ter smernice za nadaljnje ukrepanje na tem področju. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo področje žensk v razvoju opredeljeno tudi v ekonomskem smislu, ne samo v smislu enakopravnosti med spoloma, k čemur je pripomogla tako Komisija za položaj žensk pri OZN kakor tudi razraščajoče žensko gibanje po svetu. V začetku tega desetletja se je začela priprava Konvencije Združenih narodov o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk (UN Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women – CEDAW), ki je začela veljati leta 1981 in pomeni pomemben mejnik na področju mednarodnopravnih dokumentov, ki zadevajo pravice žensk.

ImageLetošnje prioritete: Izzivi in ​​dosežki pri implementaciji razvojnih ciljev tisočletja za ženske in dekleta Dostop in sodelovanje žensk in deklic pri izobraževanju, usposabljanju, znanosti in tehnologiji, vključeno s spodbujanjem enakega dostopa žensk do polne zaposlitve in dostojnega dela.

WAGGGS se je zavezal k zagotavljanju platforme za vse člane prek katere lahko neposredno sodelujejo v  debatah CSW čeprav ne gredo osebno na ZN v New York. WAGGGS delegati kot sem jaz pa poskušamo vplivati ​​v živo na sprejemanje odločitev na svetovni ravni, zagotavljamo, da se vlade in države članice ZN osredotočajo na področje enakosti med spoloma in opolnomočenje, tako mladih kot deklet in žensk po celem svetu. CSW je tudi priložnost za promocijo Slovenije in projektov naših neprofitnih organizacij vsem sodelujočim v procesu. Je tudi prostor, kjer lahko predebatiramo dobre prakse in kaj lahko naredimo/povzamemo za naš slovenski prostor.

Na CSW bomo mladinski delegate sledili glavni konferenci in pogajanjem za sprejetje novih odločb in zakonom, skušali spremeniti kar ne vključuje pravic žensk in mladih, predstavljali bomo naše poglede na RCT in kaj je potrebno, da se jih uresniči. Bili bomo tudi glas 10 milijonov članov, ki je morejo biti tam in glas drugih neprofitnih organizacij. Predvsem pa bomo poskušali svet spremeniti na bolje in promovirali delo skavtinj in skavtov po svetu. 

 

Zadnja sprememba: petek, 07 februar 2014
(3 glasov)

Komentarji 

 
#3 we-vibe 4 plus 2015-01-31 03:35 I have been browsing online greater than three hours these days, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours.
It is pretty value enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did,
the net will likely be a lot more useful than ever before.
Citat
 
 
#2 sex shop Sevilla 2014-11-29 00:37 This site was… how do I say it? Relevant!! Finally
I have found something that helped me. Cheers!
Citat
 
 
#1 Sex shop Barcelona 2014-10-10 05:27 Hi! This is my first visit to your blog!
We are a collection of volunteers and starting a new
project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2615-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti