Jasmina K. | sreda, 04 december 2013

Mormon, redko uporabljen predmet ali morda zelo deficitaren in malo poznan poklic?

Nič od tega.

Image
foto:splet
Mormoni, kot jim po večini rečemo, bi verjetno odgovorili, da gre bolj za poklicanost kot poklic, saj za svoje delo oznanjevanja niso plačani. Najverjetneje bi nas tudi prijazno popravili in povedali, da so Misijonarji Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, zato izraz mormon ni najustreznejši. Pa tudi, da so za odhod na misijon dolgo varčevali in se učili jezika države, v katero so napoteni.

Z veseljem bi nas seznanili z Mormonovo knjigo, ki je ena od dveh svetih knjig (druga je Sveto pismo) in podobno kot slednja vključuje svete spise, ki pričajo o Božjih ravnavnjih s starodavnimi prebivalci obeh Amerik. Joseph Smith mlajši je bil tisti, ki jo je prvič objavil leta 1830.

Ko pomislim, kaj o njih že vem zgolj iz srečanj na mestnih ulicah in javnih prevoznih sredstvih, se spomnim njihove urejenosti; zlikane obleke, srajce, kravate ter obveznega krila pri dekletih in priponke, ki nam pomaga, da se prepričamo, če so naša »mormonska predvidevanja« pravilna. Ko se približamo, slišimo naučeno slovenščino in če smo dobri v jezikih, lahko ugotavljamo, iz katerega jezikovnega okolja prihajata. Zmeraj namreč dva. Dve dekleti ali dva fanta. Pa opazimo še njuno mladost in ugibamo starost. Kakšnih 25 let jim v povprečju pripišem.

Neizogibno močan vtis pusti tudi njihova prijaznost. Kar malo brezpogojno deluje po tem, ko srečam namrgodeno prodajalko, še slabše razpoloženega šoferja avtobusa in mnogo na videz ne preveč zadovoljnih ljudi, za katere se ne morem odločit, ali gre za njihovo slabo voljo kriviti vreme, skok cene goriva, kakšen novi davek ali samo neustrezni letni čas. Prijazen: »Dober dan, Vas lahko zmotiva za trenutek«, deluje kar blagodejno med vsemi prvimi vtisi tistega dne. Še posebno, ko se zavem, koliko stavkov »nimam časa« in »se mi mudi«, sta fanta v tistem dnevu že slišala, a kljub temu ohranila vedrino v glasu in živahnost v očeh.

Da se ne bi sodilo preveč na hitro in na splošno, se bo na mladi.net o mormonih še pisalo. A raje iz prve ali največ iz druge roke, kakor na podlagi prvega ali največ drugega vtisa nekje daleč s tretjega sedeža mestnega avtobusa.

Prispevek je nastal v okviru pobude Smo ljudje res soljudje , v kateri želimo mladi.netovci mlade soočiti s predsodki.
 

Zadnja sprememba: sreda, 04 december 2013
(21 glasov)
Glasuj!
Članek je bil prebran 1866-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti