Gašper K. | sreda, 27 november 2013

Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare! Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare!

Image
foto: splet
Zgornje smo gotovo slišali ali videli že vsi. Če ne v živo od pevcev v oranžnih oblačilih, ki delijo piškote, pa morda na televiziji ali v časopisih. Mnogo ljudi, ki zgornje vrstice pozna, pa bi o njih znalo povedati le še, da to ponavadi pojejo ali recitirajo člani t.i. »Hare Krišna«. Kdo pa sploh so »Hare Krišna«? In kaj pomenijo zgornje vrstice?

Človek se ob srečanju z njimi ne more izogniti vtisu, da je doživel majhen delček Indije. Seveda občutek ne vara - pripadniki Hare Krišna so del velikega, kompleksnega sistema filozofije ter religije, ki mu rečemo hinduizem in ima svoje korenine v dolini Indus na severu Indije. Hinduizem se začne že v 2. tisočletju pred našim štetjem, z verskimi besedili, ki jim tako mi kot tudi Indijci pravijo Vede. Od Ved naprej so se oblikovale mnoge manjše verske skupnosti, od katerih je vsaka razvila svoje mišljenje in svoj način čaščenja mnogih bogov, ki jih hinduizem pozna.

Najbrž pa niste vedeli, da pripadniki verske organizacije, o kateri govorimo tukaj, sebi ne rečejo Hare Krišna. Pravo ime za to svetovno razširjeno religiozno skupnost je gaudiya vaišnavizem, kar bi se lahko poslovenilo kot »častilci Višnuja iz Gaude« (Višnu je eden izmed vrhovnih treh bogov v hinduizmu, Gauḍa pa je pokrajina na vzhodu Indije, kjer se je gibanje v 16. stoletju tudi začelo).

Ime Hare Krišna se je častilcev prijelo, ker kot del svojega čaščenja pojejo zgornjo mahamantro, posebno pesem, s katero slavijo in kličejo Boga. Vsaka beseda v mahamantri je ime za boga Višnuja v več podobah - lahko je Hari, učitelj, lahko je Rama ali Krišna, ki sta oba utelešeni podobi boga Višnuja. Vaišnavisti se trudijo, da bi bili kot bog, za katerega verjamejo, da je prišel na zemljo kot Krišna, da bi ljudi poučil o pravi duhovni poti.

Oranžna obleka, v kateri večkrat vidimo »Krišnovce«, je znamenje popolne predanosti Bogu in ljudje, ki jo nosijo, svoje poslanstvo jemljejo zelo resno. Skupaj z drugimi člani mnogih skupin po svetu, tudi novincev (ki ponavadi nosijo belo barvo), po svetu oznanjajo Krišnov nauk in se trudijo živeti čisto. Poleg tega pa jim religija narekuje, da naj pojejo in igrajo, pa tudi delijo vegansko hrano!

V Sloveniji je pripadnikov gaudiya vaišnavizma kar nekaj. V Ljubljani imajo svoj center oziroma svetišče, vodijo pa tudi nekaj lokalov z vegansko hrano (Holyfood, Govindas ...). Lahko jih obiščete v kakšnem od njih in jih povprašate o njihoven načinu življenja. Če pa ne tam, pa boste s kakšnim njihovim članom gotovo lahko spregovorili na ulici, ko bo prepeval: Hare Krišna, Hare, Hare ...

Seveda pa ne pozabite spremljati portala mladi.net! Tudi na spletni strani bomo o skupnosti častilcev Krišne čez leto povedali še kaj.

 

* Prispevek je nastal v okviru pobude Smo ljudje res soljudje , v kateri želimo mladi.netovci mlade soočiti s predsodki.

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(18 glasov)
Glasuj!
Članek je bil prebran 3063-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti