Vida Dimnik | sreda, 24 maj 2006

Zakaj se pojavi in kaj pomeni srbež v nožnici?

Spoštovani!

Stara sem 23 let in zadnje čase me, kakšnih 14 dni preden dobim menstruacijo, nožnica zelo srbi. Zakaj se to pojavi? Prej me nikoli ni. Menstruacijo imam drugače redno na 28 dni.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!


Srbež "v nožnici", še pogosteje pa srbež zunanjega spolovila ali oboje hkrati je najbolj verjetno posledica kake vaginalne infekcije. Take simptome poznamo pri vaginalni glivični okužbi ali t.i. mešani infekciji (povzročeni z več mikroorganizmi hkrati). Tak znak je prisoten tudi pri okužbi s trihomonasom, ki se praviloma prenaša s spolnimi stiki z okuženo osebo.

Pri tebi gre najverjetneje za tisto prvo našteto infekcijo. Take infekcije nastanejo najpogosteje brez znanega razloga. Na srečo se to pri tebi dogaja prvič. Premisli pa, če zadnje čase le ni bil prisoten eden od naslednjih razlogov: prehlad ali kaka druga okužba, ki ti je oslabila splošno odpornost / raba antibiotika - še posebno iz skupine penicilinov in cefalosporinov / stres v predizpitnem obdobju, ob kaki izgubi, žalosti... / ponočevanje / intenzivno spolno življenje / menjava spolnega partnerja...

Če gre za blažje vnetje se to največkrat zazdravi samo od sebe, ko mine razlog zanj. Če pa se težave stopnjujejo ali se pojavi tudi neprijeten, zaudarjajoč vaginalni izcedek, ali če se težave prevečkrat ponavljajo, je priporočljivo, da se naročiš na pregled pri ginekologu.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5175-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti