M. Ž. | sobota, 12 oktober 2013

V torek zjutraj sem na FB od prijateljice opazila, da iščejo darovalce krvi krvne skupine A –. Ker imam sama  to krvno skupino, sem pomislila: »Zakaj pa ne?«

ImagePrijateljica mi je posredovala številko pristojnega zdravnika in popoldne sem že poklicala ter povedala, da bi rada darovala kri. Dogovorila sva se, da pridem najprej na pregled, da preverijo, če sem zdrava. Tam sem dobila tudi podrobnejše informacije glede samega postopka in situacije. Izvedela sem, da v bistvu ne gre za darovanje krvi, ampak krvnih celic, natančneje nevtrofilnih granulocitov, ki so podvrsta levkocitov. Glavna naloga nevtrofilnih granulocitov je namreč sodelovanje v obrambi človeškega telesa pred okužbami, zato jih bolnica z oslabljenim imunskim sistemom nujno potrebuje. Poleg odgovarjanja na vprašalnik o sedanjem zdravstvenem stanju, preteklih boleznih, o potovanju v tujino in tveganjem vedenju je zdravnik določil tudi hemogram (krvno sliko), koncentracijo hemoglobina v krvi in izmeril krvni tlak ter srčni utrip. Medicinska sestra pa mi je vzela vzorce krvi, ki so jo testirali na označevalce bolezni. Naslednji dan me je zdravnik poklical in povedal, da imam zdravo kri in da lahko darujem.

Ob osmih zvečer sem morala na hematološki oddelek v UKC po zdravila. Vbrizgali so mi rastni dejavnik G-CSF, ki sproži prehod nevtrofilnih granulocitov iz zalog v kostnem mozgu v periferni krvni obtok in dali tablete metilprednizolona, ki vsebuje kortikosteroide. Ti delujejo na izplavanje granulocitov iz zalog v kostnem mozgu v krvni obtok. S primernim odmerkom kortikosteroidov se koncentracija granulocitov v krvi poveča za 2- do 3-krat, s primernim odmerkom rastnega dejavnika pa se koncentracija granulocitov v krvi poveča za 7-krat. Neželeni učinki stimulacijskih zdravil so lahko bolečine v kosteh in mišicah, glavobol in nespečnost. Sama sem imela samo omrtvičeno roko, kjer so mi zabodli inekcijo in blage bolečine v križnem predelu.

Naslednji dan sem bila nekaj pred osmo zjutraj na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Ko so mi dobili primerni žili na desni in levi roki (kar je bil kar problem, ker imam tanke žile), se je postopek granulocitafereze začel. Z diferencialnim centrifugiranjem so ločevali granulocite od ostalih krvnih celic. Iz desne roke je tekla kri v aferezno napravo, ki je ločevala granulocite od ostalih krvnih celic. Ker pa je težko dobiti čisto krvno plast, so vzeli tudi nekaj eritrocitov in limfocitov. Vse ostale krvne celice so mi vračali nazaj v telo preko leve roke. Med postopkom naj bi se obdelalo od 7 do 10 litrov krvi.

ImageBrez zapletov ni šlo. Ker je bila žila na desni roki tanka in ne preveč stabilna, se je hitro izpraznila, kar pa je pomenilo, da je bil krvni obtok nizek in da naprava ni pravilno delovala. Tako je kar nekaj časa piskala in prekinjala proces ločevanja krvnih celic. Zdravnika in medicinske sestre so se zato začeli pogovarjati o zamenjavi žile in so mi že začeli vračati kri tudi v desno roko, vendar so nato ugotovili, da zamenjava žile ne bo obrodila obilnejšega sadu, zato so mi podložili komolec in iglo in mi s trakom močno stisnili nadlaket, v dlani pa sem morala stiskati žogico za boljši pretok krvi. Na napravi so ravno tako zmanjšali pretok krvi. Posledice? Kri je tekla s stalnim pretokom in naprava je v miru opravljala svoje delo, moji prsti pa so postajali vedno bolj mravljinčasti in omrtvičeni, zato so za nekaj časa popustili trak, da je kri prišla v prste, vendar so ga takoj nato nazaj zatisnili, da se ne bi pretok krvi zmanjšal. Z vsemi zapleti in zmanjšanim pretokom krvi je postopek odvzema granulocitov namesto 1,5 ure trajal skoraj 3 ure. Med odvzemom mi ni bilo dolgčas. Pogovarjala sem se z medicinsko sestro, ki mi je razložila postopek odvzema granulocitov, delovanje naprave in namen odvzema granulocitov ter gledala film Pravzaprav ljubezen.

Po odvzemu granulocite obsevajo z gema žarki, da odstranijo limfocite in pripravek je pripravljen za bolnika, ki ga dobi čim prej. Tokrat smo štirje darovali granulocite za bolnico, vendar če se ji stanje ne bo izboljšaalo, bodo nadaljujevali z iskanjem darovalcev in odvzemom granulocitov.  

Po odvzemu sem se dobro počutila. Misel, da sem bolnici morda pomagala, je pregnala tudi glavobol, ki me je pestil še ves dan.

 

Vir: Dormanović, D., Cukjati, M., Zver, S. (2011). Pripravki granulocitev in priporočila za njihovo uporabo. Zdrav Vestn 2011; 80: 439-450.  

 

 

 

Zadnja sprememba: sobota, 12 oktober 2013
(8 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3726-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti