| četrtek, 08 avgust 2013

Petnajstletnica se boji svojega očeta. Ne ve, kako naj mu dopove, da ne želi obiskovati tiste srednje šole, ki jo je zanjo izbral on. Komu naj se zaupa?

 

Pozdravljeni!

Stara sem 15 let in živim v družini, v kateri je 9 otrok in dva starša. Sem četrti otrok in prva punca (od otrok) v družini. Svojega atika se »bojim«, ne da bi mi fizično kaj naredil, ampak na videz se ga kar malo bojim, če me po krivem obtoži, se mu ne upam nič ugovarjati, tako raje sprejmem krivdo (čeprav ni moja). Ne vem kako naj premagam ta strah pred njim. Mi lahko kako pomagate?

Hodila sem 8 let v glasbeno šolo in tako končala nižjo glasbeno šolo. Moj ati si zelo želi da bi poleg srednje šole nadaljevala tudi s srednjo glasbeno šolo (tja sta že hodila dva starejša brata), ampak sama ne želim na to srednjo glasbeno šolo. Ne vem kako naj atika prepričam, da si tja ne želim.

Septembra bom šla v 1. letnik kemijske srednje šole. Ko sem se vpisovala v srednjo šolo, atiku ta šola ni bila nič všeč, prav tako tudi ideja, da bi šla na to šolo. In me še vedno sprašuje, če bi se slučajno prepisala. Ne vem kako naj atiku dopovem, da me ta šola veseli in da bom ostala na tej šoli.

Nič še nisem omenila mami. Z njo se kar dobro razumem, ampak se tudi njej ne upam nič reči naj atiku kaj reče glede obeh šol in vsega ostalega.

Počutim se osamljeno, na področju zaupanja, kot lahko razberete iz napisanega, se z atikom ne razumem najbolje, ne vem pa zakaj se ne upam z mami pogovarjati o osebnih rečeh (ljubezni, težavah,...). Imam 3 starejše brate, ampak tudi z njimi se ne morem o tem pogovarjati, imam kar nekaj prijateljic, temveč se tudi njim ne morem tako globoko zaupati mojih težav. Komu naj zaupam?

Sedaj pa bi vprašala še za nekaj osebnih zadev. Velika sem približno 165 cm in težka približno 75 kg. Zelo rada bi shujšala. Ne vem kako naj začnem hujšati, kar nekajkrat sem že poskusila, ampak sem zmeraj odnehala že po enem tednu.

Upam na hiter odgovor.

Hvala že v naprej.

Lp.

Obupanka

 

Pozdravljena Obupanka!

No, ne smeš obupovati, to nikoli nikomur ne koristi. Zapomni si, da je vsaka preizkušnja v življenju zate izziv, ki ti pomaga prepoznati, ali si že pripravljena storiti korak naprej na svoji življenjski poti in osebnostni rasti. Če boš tako gledala na preizkušnje, bodo postale tvoje potrebne in koristne spremljevalke na poti življenja.

Predstavljam si, da ti je kar težko živeti v družini, kjer se svojega lastnega starša bojiš. A glej, po zunanjosti smo taki kot smo, eni so strašno simpatični, drugi so nam skrajno antipatični, vmes pa je velika večina ljudi, s katerimi se v življenju srečujemo. A ni bistven izgled, pomembnejša je človekova notranjost. Oče je med najbolj pomembnimi osebami v tvojem življenju. Moraš ga spoštovati, vendar pa tudi razumeti, da si le sama tista, ki si boš krojila svoje življenje tako, kot boš sama želela. Starša ti lahko vedno dasta najboljše nasvete, odločiti se in živeti skladno s to odločitvijo pa je na tebi. Nekaj so želje staršev za njihove otroke, drugo pa je volja otrok. Če oče vidi, da si talent za glasbo, je logično, da ti predlaga, da šolanje nadaljuješ na srednji glasbeni šoli. Vendar, če se ti v življenju ne vidiš kot glasbenica, če si imela že pri dosedanjem šolanju na nižji glasbeni šoli težave z motivacijo za učenje, potem je vprašanje, če je smiselno, da šolanje še nadaljuješ. Spet boš morala sama pretehtati razloge, ki govorijo v prid nadaljevanju šolanja in tiste, ki govorijo proti. Zagotovo se ti ne zdi prav, da sprejemaš krivdo, ki ni tvoja. Naučiti se boš morala postaviti zase in če nečesa nisi naredila, to upati tudi jasno povedati. Tudi kar se šolanja tiče, so ključni tvoji interesi, saj moraš šolo, študij in svoj kasnejši poklic opravljati sama, nihče drug je ne bo mogel namesto tebe. Niti tvoj oče ne. Zato naj ti bo pri izbiri srednje šole in kasneje fakultete ključno, kje vidiš svoj talent, svoja močna področja, kaj te zares veseli, da boš to delo z veseljem opravljala 40 let? Kako perspektiven je tvoj izbran študij glede zaposlitve ali vsaj, koliko različnih možnosti za službo imaš s stopnjo izobrazbe, kot jo želiš doseči.

Prav imaš, nujno potrebuješ tako kot vsak človek, posebno najstnik, človeka, s katerih se lahko pogovoriš o vseh svojih vprašanjih, mu zaupaš svoje strahove, stiske, ti je v pomoč pri odločanju in se zna s teboj poveseliti tvojih uspehov. Če ne najdeš primerno osebnostno zrele osebe, ki ji zaupaš znotraj družine, se začni ozirati navzven. Morda je na šoli, ki jo obiskuješ odrasla oseba, ki ji zaupaš in jo prosiš za pogovor. Morda je to trener pri športu, plesu, ki ga treniraš, morda župnik, katehet v župniji ali pa morda čisto tretja oseba, ki jo vsake toliko vidiš, a ti zbuja zaupanje. Prvi kriterij za izbiro take osebe je, da ji ti sama zaupaš. Drugi kriterij pa je njena osebnostna zrelost, tudi v odnosu spremljanja mladega človeka, kot si sama. Dokler ti je ne uspe najti, pa si vedno dobrodošla na naši svetovalnici, internetni ali osebni.

Kar se prehrane tiče. Ne vem, kako močne kosti imaš, a tvoja idealna teža je 20kg manj, kot jo imaš. Ne ustraši se, hujšati ni tako težko, kot se zdi. Samo veliko volje potrebuješ, vztrajnosti, samokontrole in seveda znanja iz pravilnega prehranjevanja in gibanja. Kot prvo jej vsake 3 ure. Prepolovi porcije ogljikovih hidratov (krompir, riž, testenine, kruh...), črtaj sladkarije z izjemo črne čokolade en kvadratek na tablici dnevno. Popij vsaj 2,5 litra vode. Črtaj vso hitro pripravljeno hrano, predpečeno, zmrznjeno. Omeji ali prepolovi vso mastno hrano (olje, maslo, kože pri piščancu, maščobo na mesu...). Poješ lahko kolikor hočeš surovega sadja ali zelenjave dnevno. Skratka, zagotovo se ne shujša, če se boš stradala, jedla dvakrat dnevno, temveč moraš jesti disciplinirano vsake nekaj ur. Ob tem pa je seveda pomembno gibanje, oziroma, da porabiš več kalorij, kot jih uživaš. Glede na težo bi ti priporočila za začetek plavanje, če imaš to možnost. Ampak ne namakanje, ampak kar živahno plavanje nekaj 100m, kolikor pač zmoreš). Prav tako lahko hitreje hodiš dvakrat dnevno po pol ure, toliko hitro, da se z nekom še lahko med hojo pogovarjaš. Obstaja tudi morje vaj, ki jih lahko izvajaš doma glede na to, kateri del telesa si želiš intenzivno preoblikovati. Samo v strička Googla vtipkaj, pa jih najdeš (npr. vaje za trebuh, vaje za stegna...). In ne nadejaj se hitrih rezultatov.

Pravilno se hujša ne več kot 1kg na teden in samo, če boš hujšala na zdrav način, se ti kasneje kilogrami ne bodo več vrnili. Ja, najtežje je vztrajati prva dva tedna, kasneje ti že moč navade pomaga vztrajati pri zastavljenem cilju. Prepričana sem, da si toliko vztrajna, da boš tokrat vztrajala mnogo dlje. Še danes si napiši svoj cilj, ki ga želiš pri hujšanju doseči in kadar ti zmanjka motivacije in vztrajnosti, si večkrat preberi svoj cilj. In bodi prepričana vase, da zmoreš.

Verjamem vate, Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2391-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti