So njegove besede dosegle že vaša ušesa? Vaše misli? Gospod, o katerem govorimo, je živel na prelomu iz 19. v 20. stoletje v Ameriki, kamor je z družino prišel iz Libanona. Kot slikar, pesnik in pisatelj navdihuje mnoge. Še vedno velja za tretjega najbolje prodajanega pesnika na svetu in za Libanonskega heroja.

ImageKer je bil rojen v revni družini, v času svojega otroštva ni obiskoval šole. Duhovniki, ki so bili v družini redni gostje, so ga poučevali o Svetem pismu ter o sirščini in arabščini. Mama se je po tem, ko so oblasti v Libanonu aretirale očeta, odločila za selitev družine v Boston. Tam je deček obiskoval šolo za emigrante in se učil angleščine, hkrati pa tudi šolo umetnosti. Že petnajstleten je nekatere svoje slike objavljal kot naslovnice knjig drugih avtorjev. Preko avantgarde, simbolizma do romantike in realizma so se njegova dela vedno bolj izpopolnjevala in počasi je postajal priznan umetnik. Libanon mu je vedno ostal dober prijatelj in veliko njegovih dela je napisanih v arabščini. »Prijatelj, ki je daleč stran, ti je včasih veliko bližje kot tisti, ki je na dosegu roke. Ali ni gora veliko bolj navdihujoča za nekoga, ki jo občuduje iz doline, kot za tistega, ki živi na njej?«

Gospod Khalil je verjel, da »življenje ni toliko determinirano s tem, kaj ti življenje prinese ampak bolj s tem, kakšen odnos ti prineseš v življenje. Ne toliko, s tem, kar se ti zgodi, kot s tem, kakšen pogled na to si ustvarijo tvoje misli.« In misli, ki nam jih je zapusti v svojih delih, ki so nekakšna mešanica poezije in proze, so tiste, nam lahko pomagajo, da bi svet gledali drugače. Da bi videli tudi drugo stran kovanca in stopili tudi na drugo stran zidu.

Delo, ki je najbolj poznano pri nas, Prerok, je zgodba sestavljena iz filozofskih esejev, ki nam omogočajo prav to: videti globlje. Ste že kdaj pomislili, da »vaša žalost in vaša radost prihajata iz istega vira«, da »vaši otroci niso vaši otroci«, da »najmočnejše duše pridejo iz največjega trpljenja«, da je »življenje brez ljubezni, kot drevo brez sadežev« ..?

Če rabite nekoliko duhovne spodbude, odmerek lepih besed ali misel, da bi jo nekomu napisali na čestitko, so dela Khalila Gibrana ena boljših možnosti. Za spodbudo vam pošiljam šopek njegovih misli. Naj jih polovica pride do vas!

»Če imaš nekoga rad, ga pusti, da odide. Če se vrne, bo zavedno tvoj. Če se ne vrne, nikoli ni bil …«

»Molka sem se naučil od zgovornih, potrpežljivosti od nestrpnih, prijaznosti od nesramnih, in, nenavadno, tem učiteljem nisem hvaležen … «

»Življenje ima dve glavni nagradi: lepoto in resnico. Prvo sem dobil v ljubečem srcu, drugo v delavni roki.«

»Modrost preneha biti modrost, ko postane preveč ponosna, da bi jokala, preveč resna za smeh in preveč sebična, da bi iskala še kaj drugega razen sama sebe.«

»Dvom je bolečina, ki je preveč osamljena, da bi se zavedala, da je njegov dvojček vera.«

»Toda naj bo v vajinem sožitju dovolj prostora in naj med vama zaplešejo vetrovi neba. Ljubita drug drugega, toda iz ljubezni ne delajte spon; naj med obalama vajinih duš raje valuje morje. Napolnjujta čašo drugega, toda ne pijta iz iste čaše. Delita si kruh, toda ne jejta od istega hleba. Pojta in plešita skupaj in veselita se, toda vsak naj ostane sam, podobno kot je vsaka struna na lutnji sama, pa vendar skupaj odzvanjajo isti napev.« (o zakonu)

»Vera je vedenje v srcu. Je izven dosega dokazov.«

"Delo je ljubezen, ki postane vidna. In če ne morete delati z ljubeznijo, marveč le z odporom, raje zapustite svoje delo ter sedite pred vrata svetišča in sprejmite miloščino tistih, ki delajo z radostjo. Kajti če pripravljate kruh ravnodušno, mesite grenkoben kruh, ki človeka le napol nasiti. In če z nejevoljo stiskate grozdje, vaša nejevolja vinu dodaja strup. In četudi prepevate z angelskimi glasovi, petja pa ne ljubite, zapirate ljudem ušesa pred glasovi dneva in glasovi noči."

 

 

 

 

 

 

 

Zadnja sprememba: ponedeljek, 27 maj 2013
(11 glasov)

Komentarji 

 
#5 WEb Cash SYstem 2015-08-09 15:58 I want to to thank you for this great read!! I certainly enjoyed every little
bit of it. I've got you saved as a favorite to
check out new stuff you post…
Citat
 
 
#4 Anabol X1 2015-07-08 08:14 Hello it's me, I am also visiting this web page on a regular
basis, this site is actually pleasant and the
visitors are genuinely sharing nice thoughts.
Citat
 
 
#3 Excel Cash Flow 2015-07-04 00:26 Good answer back in return of this difficulty with solid arguments and explaining all on the
topic of that.
Citat
 
 
#2 Green Coffee 2015-06-03 16:25 What's up, just wanted to say, I liked this article. It was
inspiring. Keep on posting!
Citat
 
 
#1 Njegov otrok 2013-05-29 14:48 Globoke in modre misli Bogu hvala zanje. Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2537-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti