Andreja Jereb | sobota, 20 maj 2006

Mladostnika 21. stoletja pogosto tare strah pred resno zvezo. Ta strah povzroča nepremišljene korake, ki lahko imajo boleče posledice. Česa se pravzaprav bojimo in kako negativne izkušnje premostiti?

S fantom sva bila skupaj, vse je bilo popolno... Potem pa sem se jaz ustrašila, saj pred tem resne zveze še nisem imela in zato sem ga pustila. Takoj sem videla, da je bila to napaka in to sem tudi povedala. Rekel mi je, da potrebuje nekaj časa za razmislek, saj sem ga zelo prizadela. Tudi po tem sva se veliko slišala, potem pa mi je rekel, da se boji tvegati in da je boljše, da ostane tako kot je. Čez nekaj časa je začel hoditi s punco, ki jo je poznal že od prej, saj je iz istega kraja kot on, vendar prej nikoli nista bila skupaj (vsi trije smo na isti šoli).

Zelo nenavadno se mi je zdelo, da ju nikoli ni videti skupaj, ker tudi ko je bil z mano, je želel preživeti z mano vsako minuto. Ker ga poznam, mi tudi zaljubljen ni deloval. Poleg tega sem ga večkrat zalotila, da me je gledal tako kot takrat, ko sva bila še skupaj. Pred kratkim sem šla do njega in mu iskreno povedala kaj čutim do njega. Rekel je, da mi istega ravno ne more reči nazaj (da me ime rad), saj ima punco, vendar pa da se nikoli ne ve, da stvari ostajajo odprte, da se lahko še kdaj srečava...

Vem, da je zelo pošten in mislim, da mi ne bi rekel tega, če bi imel tisto punco resnično rad oz. ne bi več mislil name. Kaj vse to pomeni? Kaj naj naredim?

Vesna

 

Pozdravljena, Vesna!

Ja, flirtanje in kratkotrajne zveze so nekaj povsem drugega kot resna zveza, s katero sta s fantom tako uspešno začela, vendar si jo sama iz strahu pred trajnim odnosom prekinila. To je kljub vsemu nenavadna reakcija in upravičeno sumim, da imaš slabo izkušnjo iz svoje družine.

Glej, namen hoje v dvoje je medsebojno spoznavanje na vseh področjih človekovega življenja in bivanja z namenom, da ugotovita s fantom ali bosta svojo zvezo zapečatila za vse življenje. To je težka odločitev, z dosti tveganji in neprimerno večjim veseljem ter srečo, če sta v medsebojnem razumevanju ter premagovanju vsakodnevnih težav uspešna. Zato se trajnejšega odnosa ne boj.

Popolnoma ti verjamem, da si fanta s svojo odločitvijo, da prekinjaš sicer lepo zvezo, prizadela. Malo se vživi vanj in premisli, kako bi se sama počutila na njegovem mestu in kakšna čustva do tebe ga sedaj prevevajo. Seveda ne ve, ali naj še enkrat tvega s teboj po takem razočaranju, saj ne ve, koliko ti lahko zaupa, da se zgodba ne ponovi.

Če ima drugo dekle, je seveda na njem najprej odločitev, s katerim dekletom želi zvezo nadaljevati. Ko se to odloči, je seveda druga pesem. Če zanjo, odnos z njim v njegovo in tvoje dobro prekini. Če zate, bosta verjetno zopet začela od začetka in morda bi bilo za oba najbolj primerno, če bi vsaj na začetku vzpostavljanja zaupanja med vama za pomoč prosila izkušenega zakonskega svetovalca. Lahko se oglasita tudi v Ljubljani na MIC in se dogovorimo za srečanje.

Do tega trenutka pa imaš tudi sama dovolj dela s seboj, da dejansko predelaš v sebi, kaj se v tebi dogaja, česa te je v trajni zvezi strah… Zveza je nenehno prejemanje in dajanje, izgubljanje mnogih svojih kapric ter pridobivanje tolikega bogastva druge osebe. Ni lahko, a ob nenehnem trudu za rast zveze je neprecenljiva sreča obeh, če čutita in živita drug z drugim.

Vse dobro ti želim, Andreja Jereb

 

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(2 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5092-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti