Tomaž Kavčič | sreda, 27 marec 2013

Zgodba, ki vam jo predstavljam, govori o Simonu iz Cirene, ki je v svetem pismu omenjen le v enem samem stavku. O njem le to da so ga vojaki prisilili, ko se je vračal z polja, da je Jezusu pomagal nositi križ. V tej monodrami, pa doživljamo prvoosebno zgodbo Simona, ves čas poti z Jezusom na Kalvarijo in celo nekaj odlomkov iz Simonove preteklosti. Njegovo življenje je prežeto z razmišljanjem, nestrinjanjem in prošnjo Jezusu po odpuščanju njegovih grehov.

ImageBi Simona radi spoznali? Sedaj je to mogoče. Konec februarja je namreč v dvorani  tolminskega župnijskega doma svojo premierno monodramo izvedel Tomo Orbanić. Predstava z naslovom »Simon iz Cirene - Na spoved pod križ« je pritegnila pozornost velikega števila tolminskih župljanov. Tomo, ki je dejaven v župniji, je namreč v svoji monodrami poskrbel za pravšnjo mero humorja, kritičnosti in nauka, tako iz Svetega pisma kot tudi iz življenja. Sam pravi, da se je svoje prve monodrame lotil iz treh različnih razlogov. Prvi je ta, da mu grejo določene stvari rahlo na živce. Pa naj gre za kritiko ljudi, ki kritizirajo Cerkev brez vsake osnove ali pa dejanja kristjanov, ki niso vredna njihove pripadnosti Kristusu. Ker se Tomo zaveda, da se ne bo nič spremenilo, če mu bodo take stvari šle samo na živce, se je odločil, da bo povedal, kaj si o njih misli in kako se mu zdi, da bi lahko stvari spremenili. Drugi razlog za pisanje je po njegovih besedah, dejstvo da je strahopetec. Svojih kritik namreč nikoli ni mogel naslavljati direktno na želenega naslovnika, ker ga  je bilo strah. Strah, kako bo ta kritiko sprejel in strah, kako bo odreagiral. Tretji razlog, pa je  namenjen zabavi in veselju drugih, ker upa in si želi, da bi z lahkotnostjo ljudem približal zgodbo, da bi tako ta segla globlje.

Verjamem, da bo Tomo s svojim delom nadaljeval, ker ima talent za pisanje. Kar je pa še bolj pomembno pa je, da ljudje ki smo poslušali monodramo, domov nismo odhajali prazni. Gre namreč za to, da smo ob vsem skupaj zmožni kritične presoje razmišljanja. Zato tudi Tomo o svojem razmišljanju pravi: »Od nikogar ne zahtevam, da moje razmišljanje vzame za sveto, ker sem sam daleč od svetništva in je zaradi tega v njem zagotovo veliko napak in črnih pik. Vas pa prosim, da začnete o teh stvareh, o katerih govorim, tudi vi razmišljati, vsaj razmišljati. Še bolj vesel pa bom, če jih – v kolikor najdete v njih nekaj, kar tudi vam ne ustreza – začnete spreminjati. Začenši pri sebi.«

Toma bomo 16. aprila lahko slišali tudi v Ljubljani, na Centru SKAM, Jurčičev trg 2. 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(3 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2005-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti