M. P. | ponedeljek, 25 februar 2013

Spomnim se svojega prvega dneva na faksu. Radovedni in vsaj malo tudi zaskrbljeni smo čakali na hodniku. Nato je prišel profesor in odklenil predavalnico. Poleg informacij o predmetu, ki ga je predaval, je povedal nekaj splošnih podatkov tudi o fakulteti. Med drugim je ponosno povedal, da so po novem projektorji v kovinskem »ohišju« pod stropom. Takšen ukrep je bil potreben zaradi varnosti, saj so bili projektorji priljubljena tarča tatov. In ko je čas za uvodno predavanje potekel, smo zapustili prostor, profesor pa je predavalnico, seveda, zaklenil – da ja ne bi kdo nepovabljen prišel vanjo!

Image
foto: Jerneja Tratnik
Pred kratkim sem bil na obisku pri prijateljici, ki študira na Nizozemskem. Že prej je omenjala, da je njihov faks zelo lep, vseeno pa si nisem mislil, da je tako lep! Prostori so moderno opremljeni in oblikovani s stilom. Študenti imajo na voljo veliko in bogato založeno knjižnico, okrepčevalnico in številne večje ali manjše prostore, kjer se lahko učijo ali delajo skupinske projekte. Na voljo je tudi precej računalnikov, ki dejansko delajo. Dan se je že nagibal k večeru in prepričan sem bil, da se je s tem naš ogled faksa končal. Pa sem se zmotil. Prijateljica je rekla, da lahko vidimo tudi njihove predavalnice. »Kako? So mar odklenjene?«, sem pomislil. Na tem faksu poleg logopedije, zdravstvene nege in številnih drugih smeri domuje tudi nekaj umetniških programov. Med bolj zanimivi prostori smo tako videli prostor z gledališkimi kostumi. Ne le, da je bil odklenjen – izvedeli smo celo, da si lahko kadarkoli karkoli izposodiš in nato prineseš nazaj. Študenti si torej izposojajo in – kar se mi je zdelo skoraj neverjetno – vse prinesejo nazaj. Še bolj sem bil navdušen nad glasbeno učilnico. V njej imajo cel kup instrumentov. Prevladujejo tolkala, družbo jim delajo klaviature, kitara, klavir ... in tudi instrumenti, ki jih ne znam poimenovati. In zakaj je ta učilnica ves čas odklenjena? Preprosto – zato, da študenti lahkokadarkoli pridejo in vadijo, ali pa zgolj preizkušajo igranje na nepoznane instrumente. Si predstavljaš, da bi na zdravstveni ali ekonomski fakulteti kar naenkrat zaslišal glasno bobnanje?

Ko je prijateljica na klavir zaigrala svojo pesem in smo si napasli radovednost, smo odšli ... v meni pa je ostalo čudenje: kako to, da imajo študenti na Nizozemskem toliko več svobode. Kako to, da lahko kadarkoli pridejo v katerokoli predavalnico? Kako to, da si lahko karkoli izposodijo in kadarkoli igrajo na instrumente, ki so last fakultete? In se jim za to sploh ni treba s komerkoli dogovoriti ali ga vsaj obvestiti!?! Takšna fakulteta dejansko spodbuja študenta k razvoju potencialov, ustvarjalnosti in prav gotovo prispeva k notranji motivaciji za študij. »Tu se pri seminarjih in podobnih nalogah vsi maksimalno potrudijo«, je povedala prijateljica. Lekcije »Kako najlažje priti skozi faks« očitno na Nizozemskem niso vzeli. Kaj pa naše fakultete? Večina (gotovo so izjeme!) skrbno varuje svoje pripomočke s ključavnicami in kovinskim ohišjem, da se le ne bi zgodilo kaj nepredvidenega. Morda pod nepredvideno sodi tudi nadpovprečno zanimanje študentov za njihov študij.

Je kriv slovenski sistem, ki študentom ne daje dovolj svobode? Ali so morda krivi študenti, ki »sistema« niso prepričali, da si svobodo zaslužijo (kraje na fakultetah, metanje jajc v parlament ...)? Lahko za takšno obnašanje študentov krivdo vsaj deloma spet pripišemo sistemu oz. družbi? Morda pa je v ozadju zgolj napačno pojmovanje svobode, ki v našem okolju pogosto ne vsebuje komponente odgovornosti.

 

Zadnja sprememba: torek, 19 marec 2013
(7 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1957-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti