Ines Č. | nedelja, 17 februar 2013

Si bil pred novim letom poln novih idej, kaj vse bi se dalo v tvojem življenju izboljšati in spremeniti, do sedaj pa je spet vse šlo v pozabo? Spomni se, kako zagret in prepričan si bil 1. januarja, da bo letos vse drugače. Če poleg svojega življenjskega stila odločil spremeniti tudi svoj odnos do okolja in s tem poskrbeti za lepši svet za vse, ti ponujamo malo pomoči. S pomočjo prijateljice Nike, ki se spozna na ekologijo, sva sestavili lestvico top 10 nasvetov, ki ti lahko pomagajo pri vsakdanji skrbi za lepši planet, pa nanje morda še nisi pomislil.

Image
Foto: M. L.
1. Posadi drevo. Imaš velik vrt? Odlično. Poleti se najbrž ne boš branil prijetne sence, pozimi pa lahko nanj obesiš krmilnico in tako hkrati poskrbiš še za lačne ptičke.

2. Vstani in hodi! Jezus je že vedel kaj govori :P Hec, hec. Čez dan poskušaj čim več prehoditi peš. Koristilo bo tako tebi, kot tudi okolju, ki ga ne boš onesnaževal. Kolo pa je odličen način, da se razmigaš kar na poti v šolo ali na delo. Uporabljaj raje javni prevoz ali pa se s prijatelji, ki živijo na istem koncu kot ti, dogovori, da se peljete v enem avtu.  

3. Zamenjaj žarnice s sijalkami, varčuj z vodo. Varčne sijalke bodo zmanjšale tvoj račun za elektriko, zapiranje pipe med umivanjem zob ali krajše tuširanje namesto namakanja v kadi, pa porabo vode. Tako boš prihranil kar nekaj denarja in hitreje privarčeval dovolj npr. za poletne počitnice. Se sliši dobro, kajne?

4. Plačuj račune preko spleta. Rešil boš veliko dreves in plačevanje bo še hitreje in udobneje iz domačega naslanjača. In najvažneje, imel boš veliko manj odpadnega papirja. Kadar tiskaš, vedno tiskaj obojestransko.

5. Ponoči ugašaj računalnik. Namesto da ga pustiš v spanju, računalnik raje ugasni. S tem boš prihranil 14 vatnih ur dnevno, kar v enem letu skupaj nanese kar veliko.

6. Premisli, preden kupiš plastenko vode. Boljša izbira je nakup primerne posode, v katero si lahko natočiš vodo iz pipe, kar bo bolj prijazno do tvoje denarnice in zdravja.

7. Kupuj lokalno. Pomisli, koliko onesnaženja povzroča prevoz vse hrane. Kupuj raje doma proizvedeno hrano in s tem podpiraj domačo ekonomijo.

8. Na pikniku uporabi flomaster. Saj veš, kako hitro se zamešajo kozarci na zabavi. Namesto da vedno vzameš novega, nanj napiši svoje ime.

9. Uporabljaj polnilne baterije. Čeprav se morda zdijo dražje, se ti investicija hitro povrne in še vedno jih imaš pri roki.

10. Povej naprej! Svoje znanje deli z drugimi. Sej veš, vse velike cilje se doseže z majhnimi koraki. 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(4 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2045-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti