Ivan J. | petek, 18 januar 2013

ImagePo otipljivem znamenju Božjega obstoja hrepenijo mnogi. Tako verujoči kot neverujoči. Toda vsak dober poznavalec religij ve, da so se skozi zgodovino krščanstva oziroma Cerkve dogajale mnoge stvari, ki presegajo človeško zdravorazumsko razlago. Od čudežnih ozdravitev, stigem, čudežev pri bogoslužju, pa vse do Marijinih prikazovanj, ki imajo v Cerkvi še prav posebno mesto.
 
Med mnogimi prikazovanji device Marije je tisto v Medžugorju med časovno najmlajšimi. Ne le to: prikazovanje je še vedno aktivno in Marija še vedno preko vidcev posreduje sporočila za vse ljudi. Glede na to, da so se prikazovanja začela v času, ko je znanost dosegla tako stopnjo razvoja, na kateri bi lahko odgovorila na mnoga vprašanja, je sam fenomen hitro pritegnil pozornost mnogih znanstvenikov. Seveda so bili njihovi nameni raziskovanja različni, a vse je nekako vodilo vprašanje: "A se v Medžugorju sploh dogaja kaj nadnaravnega, oziroma kaj je tisto, kar se dogaja?" 
 
Osnovna drža znanstvenika je ta, da dvomi o vsem, dokler ni dokazano. V skladu s tem so znanstveniki in pa tudi ostali razvili mnogo teorij, ki skušajo zavrniti pristnost Marijinih prikazovanj v Medžugorju. Pogosta »alternativna« razlaga je bila ta, da si otroci preprosto izmišljujejo ali pa jih je kdo v to pregovoril. Spet drugi so menili, da gre bodisi za halucinacije, bodisi za epilepsijo, oziroma so bili mnenja, da je z vidci vsekakor nekaj narobe. Pa temu ni bilo tako, saj so zdravniški pregledi ovrgli kakršnokoli bolezen. 
ImageTako raziskovalcem ni preostalo drugega kot da se lotijo preverjanja svojih domnev. Vidce so vključili v mnoge raziskave. Nekatere metode so bile povsem preproste. Tako so na primer vidcem pred oči postavljali različne predmete, da bi zmedli njihovo pozornost, pa to ni vplivalo na njihovo reagiranje. Prav tako so z elektrookolugramom (EOG) preverjali očesne gibe vidcev in ugotovili, da se ob začetku prikazanja vidci istočasno zazrejo v isto točko, od katere ne odvrnejo pogleda vse do konca videnja. Elektrokardiogram (EKG) je tudi pokazal spremembe v srčnem utripu in krvnem tlaku v času videnja. Ko so opazovali vidce v času samega videnja, se jim je to zdelo kot neko stanje, v katerem je zmanjšano zaznavanje okolice in so vidci v izjemnem duševnem stanju ali z drugo besedo, v ekstazi. Da bi to potrdili, so se znanstveniki lotili preučevanja delovanja možganov vidcev v času ekstaze in z elektroencefalografom (EEG) merili možganske valove. Elektroencefalogram je pokazal, da v času videnja vsi vidci doživijo ekstazo, kar tudi zanika predpostavki, da vidci halucinirajo ali pa doživljajo epileptični napad. 
Vse to nas pripelje le do enega zaključka in sicer, da se v Medžugorju vsekakor nekaj dogaja in da prepričanja o Marijinem prikazovanju niso le plod govoric ali morda bolezenskega stanja. Toda kljub predstavljenim znanstvenim dejstvom, ki govorijo v prid vidcem, bodo nekateri še vedno oporekali in dvomili v to, da so Marijina prikazovanja res pristna. Da pa se v Medžugorju res dogaja nekaj Božjega pa se mnogi, tako verujoči kot neverujoči, prepričajo šele takrat, ko ta romarski kraj obiščejo. 
 
VIR: 
Joyeux, H. in Laurentin, R. (1986) Lječničke i znanstvene studije o ukazanjima v Međugorju. Sveta Baština  - Duvno. 
 

Zadnja sprememba: nedelja, 20 januar 2013
(6 glasov)

Komentarji 

 
#5 klum 2013-01-26 19:43 Katka, res je, da čalnek ne govori o odnosu Cerkve, ampak saj bi bilo čudno, če bi, glede na to, da že naslov pove, da gre za to, kaj o tem pravi znanost.

Glede mnenja Cerkve si pa sama vse zapisala -v erjetno tudi avtor članka to ve, a, kot že rečeno, v ta članek to po moje ne sodi. Mislim pa, da je že zdaj prepuščeno vsakemu člodeku, da se odloči, ali bo veroval.
Citat
 
 
#4 Katka 2013-01-22 20:37 Članek je precej enostransko napisan. Govori o znanstvenem pristopu, ki je za vernika nepomemben, ne govori pa o odnosu Cerkve do prikazovanj v Medjugorju.
Dokler prikazovanja niso zaključena, Cerkev ne more delati nobenih zaključkov; torej ne more potrditi ali ovržti pristnosti prikazovanj. Ko se bodo prikazovanja zaključila, ko in ČE bo Cerkev potrdila pristnost prikazovanj pa je človeku samemu prepuščeno, ali želi verovati ali ne.
Citat
 
 
#3 klum 2013-01-21 10:28 zanimiv članek Citat
 
 
#2 Gašper 2013-01-19 21:53 Dolgo časa sem bil tudi jaz skeptičen do prikazovanj. Dokler nisem slišal pričevanje o eksorcizmu, ki se je zgodil ravno v času, ko naj bi se prikazovala Marija. Pa zraven ni bilo nobenega eksorcista… Citat
 
 
#1 wolphgang 2013-01-19 21:29 jaz pa, čeprav sem veren, ostajam skeptik. moram pa priznati, da se trudim ne grešiti. In to ne zgolj zaradi tega, ker če obstaja onstranskost… jaz želim delati dobro, ker se zato že tukaj dobro počutim. Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3140-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti