Barbara Rudolf | sobota, 15 december 2012

Dodobra smo zakorakali v »veseli« december in že lahko občudujemo okrašena mesta z različno obarvanimi lučkami. V večernih urah ste se oz. se še verjetno boste sprehajali po okrašenih mestih in občudovali na tisoče lučk razvrščenih v različne oblike. Le malokdo pa se bo ob tem vpraša, kaj sicer res lepe lučke prinesejo s sabo.

Image
foto: wikipedia
Posledice so ekonomske in okoljske. Slovenija »slovi« po zelo velikem svetlobnem onesnaževanju, enem največjih v Evropi. Decembra pa se svetlobno onesnaževanje še dodatno poveča.

Svetlobno onesnaževanje je dvig nivoja naravne osvetljenosti okolja, ki ga povzročajo umetni viri svetlobe. Lahko ga definiramo tudi kot nekontrolirano uhajanje svetlobe iz umetnih virov izven cilja osvetlitve.

Posledice so žarenje nočnega neba nad mesti, bleščanje, vsiljena svetloba, zmanjšana nočna vidljivost in nepotrebno trošenje energije. Končna posledica je vedno bolj osvetljeno nočno nebo, posledično izginjanje zvezd in izginjanje noči kot naravne danosti. Svetlobno onesnaževanje negativno vpliva na biosfero, moti selitve ptic, ogroža kolonije netopirjev, moti gnezdenje želv ter ogroža številne vrste žuželk, od katerih spada mnogo vrst k pomembnim opraševalcem. Ogroža tudi zdravje ljudi, predvsem tvorjenje melatonina v nočnem času. Posledice so nespečnost, debelost, raka dojk in prostate.

Vsak, brez izjeme, se lahko malo potrudi in tako pripomore k zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja. Če se odpovemo zunanjemu okraševanju naše okolice, še ne pomeni, da ne praznujemo. Večje varčnosti s svetlobo se lahko držimo prav vsak dan v letu in ne samo decembra. Več nasvetov za zmanjšanje onesnaženja najdete na Temno nebo (www.temnonebo.org/).

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(4 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1853-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti