Vesna Šmerc | petek, 07 december 2012

Sveti Miklavž je znan kot dober mož, ki obdaruje otroke. V Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani, ki deluje v okviru Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, vsako leto pripravimo miklavževanje, namenjeno mladim po srcu, ki so tako fizično in/ali čustveno ostali brez doma.

Image
fozo: VZD
Z brezdomci smo se na praznovanje pripravljali že nekaj dni pred prihodom svetega Miklavža. Otroškega duha smo v sebi prebujali s pisanjem pisem, skupaj smo pekli piškote, okrasili prostore dnevnega centra ter tako ustvarjali praznično vzdušje. Prireditve se je letos udeležilo 82 brezdomcev ter 23 prostovoljcev, ki so si najprej ogledali igrico na temo boja med dobrim in zlim. V njej so parklji zelo vztrajno nagovarjali in zavajali brezdomca, da jim prostovoljci hočejo škodovati in da je edina možna izbira izrekanje žal besed ter boj s pestmi. Kljub temu sta se brezdomca s pomočjo angelov varuhov odločila za dobro. Verjela sta, da je vredno tvegati, zaupati in biti ponižen, saj te vrednote ustvarjajo dom in prijateljstvo. Brezdomci so igrico spremljali pozorno in z velikim veseljem, saj se je navezovala na aktualno dogajanje v Dnevnem centru. V sprejeti odločitvi za dobro, je nato v dnevni prostor vstopil sveti Miklavž, ki je na usta brezdomcev privabil še večji nasmešek. Nagovoril jih je s spodbudnimi besedami: »Slišal sem, da ste pridni, zato sem kar pohitel, da vas čim prej obiščem. Angeli so mi prinašali vesti o tem, da se trudite vzdrževati red v Dnevnem centru in pred njim, da ste pripravljeni poprijeti za marsikatero delo in pomagati prostovoljcem, da molite in si želite doma. Vesel sem za to. Tako hudič izgublja svojo moč nad nami. Slišal
Image
foto: VZD
sem tudi za tisto, kar ni tako veselo. Marsikdo od vas ostaja na svoji stari poti. Spodbujam vas, borite se za dobro! V vas so vsi potenciali za to, da se izkopljete iz brezna! Verjamem v to! Verjamem v vsakega izmed vas!«. Ob spremljavi kitar smo skupaj zapeli še pesem Koliko človek prehodi poti (Vetra tih šepet), nato pa je sledilo težko pričakovano obdarovanje. Skromnih daril, ki smo jih pripravili s pomočjo donacij, so bili brezdomci zelo veseli. Da so bila pripravljena iz srca, je bilo čutiti ob njihovem veselju in ganjenosti pri rokovanju z dobrim možem.

Pri obdarovanju niso pomembna leta ali družbeni status, pomembno je, da ob tem verjamemo v sočloveka in smo mu kljub storjenim napakam zmožni odpuščati in mu zaupati. Na teh temeljih skupaj gradimo dom.
 

Zadnja sprememba: petek, 07 december 2012
(4 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2244-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti