| torek, 13 november 2012

Mikica je pred pol leta imela kolesarsko nesrečo. Zdaj jo zanima, če bi bila upravičena do višje odškodnine v primeru, da bi imela kontakte povzročitelja nesreče. Sprašuje pa tudi, ali je odškodnina odvisna od nudene zdravniške pomoči, od časa zdravljenja ali od teže poškodbe.

 

Imela sem kolesarsko nesrečo, kjer me je zbil kolesar, ki je nato odpeljal dalje. Utrpela sem hude poškodbe kolen, gležnjev in zapestja, ki se mi še zdaj niso pozdravili. Od nesreče je minilo že več kot pol leta.

Sedaj bom pri zavarovalnici koristila polico. Zanima me, ali bi dobila višje stroške odškodnine, če bi povzročitelj ustavil in bi imela njegove kontakte? Kako se obravnava nesreče, kjer povzročitelj nesreče izgine?

Ali se plačilo izplača glede na podlagi nudene zdravniške pomoči fizioterapije ali stopnje poškodb?

A bom prejela večjo vsoto denarja, če ponovim fizioterapije, glede na to, da imam še vedno hude bolečine?

Hvala!

Mikica

 

Spoštovani,

odškodnina vam pripada v najrazličnejših primerih prometnih nesreč. Do odškodnine ste upravičeni, če ste bili poškodovani v prometni nesreči, ki je nastala po tuji krivdi, če ste bili poškodovani v prometni nesreči kot sopotnik, pešec ali kolesar, če je povzročilo prometno nesrečo neznano vozilo ali pa voznik iz tujine. Poleg tega pa ste upravičeni do denarne odškodnine tudi v primeru, če ste se poškodovali v prometni nesreči, ki ste jo povzročili sami. V primerih, ko vam pripada odškodnina, pa je ta lahko precej različna. Odškodnina je odvisna tako od obsežnosti poškodb, kot tudi od vašega ravnanja takoj po nesreči.

Za utrpljene posledice upravičenim osebam pripada pravica do povračila škode – odškodnina. Pravico se lahko uveljavlja z odškodninskim zahtevkom zoper odgovorno osebo oziroma zavarovalnico ali s tožbo na sodišču. Višina odškodnine se razlikuje od primera do primera zaradi številnih dejavnikov. Okvirno merilo predstavlja uveljavljena sodna praksa.

Predlagam, da odškodnino uveljavljate šele po zaključenem zdravljenju, saj je v takem primeru več kot očitno, da so bile poškodbe težje, čemur posledično bi lahko dobili višjo odškodnino. Pri višini odškodnine se upošteva vrsta in teža poškodb ter čas zdravljenja ter še drugi elementi po zakonu.

Predlagam vam, da se obrnete na pravnega strokovnjaka (odvetnika ali kakšno družbo, ki se ukvarja z odškodninami), ki vam bo pomagal pri uveljavljanju odškodnine, saj ne gre za enostavno opravilo, ampak zahteva kar nekaj pravnega in pogajalskega znanja.

S spoštovanjem,

mag. Nina Scortegagna Kavčnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2283-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti