| petek, 19 oktober 2012

Kdaj je čas, da otroke peljemo k pediatru?

 

Ali današnje mamice prehitro dirjajo z otrokom k pediatru? Kakšne izkušnje imate glede tega v svoji praksi in kaj priporočate, kdaj je treba z otrokom iti k zdravniku (pri vročini, padcih na glavo, poškodbah oz krvavitvah… ?

Marija

 

Otroci so si med seboj različni, mamice pa še bolj, ene so hitro prestrašene, druge bolj pogumne. Bolj so prestrašene mamice, ki imajo šele svojega prvega otroka, bistveno manj pa jih je strah pri drugem in nadaljnjih otrocih. Hitreje se ustraši mamica, ki ob sebi nima mame ali tašče, ki bi ji lahko svetovala in jo pomirila, pa tudi tista, ki s svojo mamo ali taščo ni v dobrih odnosih in se noče ali ne upa obrniti nanjo za nasvet. Še ena izkušnja: mestne mamice so hitreje prestrašene kot pa tiste, ki živijo v vaškem okolju. Tam ljudje še danes pogosto živijo bolj povezani med seboj in mamica na ta način hitreje dobi nasvet in/ali pomoč, življenje pa pogosto poteka bolj umirjeno, lahko bi rekli tudi bolj naravno.

Pregled pri zdravniku potrebuje resneje bolan otrok, torej ne za vsak nahod, kašelj, slab apetit, zaprtje, blago drisko ali rahlo povišano telesno temperaturo. Peljite pa ga k zdravniku, ko ima drugi dan zaporedoma temperaturo, ki presega 38,5°C, če ima ob povišani temperaturi tudi mrzlico ali dobi vročinske krče. Blag kašelj ni vprašljiv, če pa se stopnjuje in prihaja v napadih, je pregled potreben, prav tako če se ob kašlju pojavi težko dihanje s podaljšanim in piskajočim izdihom. Ob driski je potreben pregled, če otrok odvaja povsem vodeno blato in to večkrat dnevno, še toliko bolj če ob tem odklanja tekočino ali celo bruha. Na splošno bi rekel, da je pregled prej potreben pri šest mesečnem otroku, pri triletnem pa kasneje.

Tone Kunstelj

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(2 glasov)
Glasuj!
Članek je bil prebran 1425-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti