| petek, 19 oktober 2012

Mama S. se obrača na svetovalko, kako bi lahko pomagala svojemu sinu krotiti njegovo jezo … Odkar sta se starša ločila, ima namreč težave z zbranostjo in ubogljivostjo. Največji problem pa predstavlja to, da je postal nasilen.

 

Pozdravljeni,

od ločitve od sinovega očeta se nam oz. bolje rečeno mojemu sinu stvari precej zapletajo.

Postal je raztresen, nezbran, neubogljiv ... Kar pa je višek vsega, postal je nasilen. Tako v šoli kot doma. Zadnja 3 leta obiskuje psihologinjo, za katero ne morem reči, da žanje uspehe. Obravnave so preredke in premalo »globoke«. Naslednji teden moram na pogovor z novo učiteljico, s sinom pa ne poznava nikogar, ki bi nama dal konkretne nasvete glede krotenja njegove jeze, kajti prepogosto udarjanje sošolcev nobenemu od nas ni po volji.

Nama lahko pomagate? Ker sva precej oddaljena od Ljubljane in imava težave s prevozom, bi mogoče najprej poskusila v spletni svetovalnici oz. kako nama svetujete?

Hvaležna za odgovor vas lepo pozdravljam.

S.

 

Pozdravljena gospa S.!

Ločitev staršev doživljajo otroci precej drugače kot odrasli doživljamo ločitev partnerja. Otrok se zgodaj začne zavedati, da ima samo enega očeta in eno mamo, ne glede na to, kakšna sta v odnosu do otroka in drug do drugega. Ima ju rad, ker sta njegova edina starša. In odhod enega izmed staršev otroku spodkoplje tla pod nogami. Izgubi trdnost, varnost, ki jo je prej imel, začne doživljati razhod kot krivico njemu, kot nekaj, kar se mu ne bi smelo zgoditi, ne more razumeti, čemu je odšla oseba, ki naj bi ga imela najraje, saj je njegov otrok. Vsa ta doživljanja pa otroci in mladostniki odrazijo na različne načine. Eni se povlečejo vase, drugi postanejo nastopaški ali nasilni, povečini pa popustijo v šoli zaradi težav z zbranostjo, skrha se odnos z avtoritetami, itd.

Vsekakor potrebuje vaš sin toliko konkretne pomoči, ki mu bo pomagala narediti resne korake pri njegovem odnosu do sebe in drugih. Ne morem vam dati konkretnih nasvetov, ker ne vem, kako vaš sin vse to doživlja, o čem razmišlja, kako vidi sebe, vas, kako doživlja svoje vrstnike, kako se doživlja od ločitve v družbi vrstnikov (veste, da se predvsem fantje precej rangirajo in sam se verjetno doživlja, da je svoj rang z ločitvijo izgubil, zato si z nasiljem prizadeva ga pridobiti), kaj vse mu hodi po glavi, da se težje zbere, kakšne cilje ima, na katerih področjih je uspešen, kateri so njegovi talenti, na katerih se splača začeti graditi tudi ostala področja. Skratka, namesto odgovorov imam za vas, še bolj pa za vašega sina veliko vprašanj. In ker nimam odgovorov nanje, težko konkretno pomagam. Vsekakor si prizadevajte najti strokovnjaka, ki se bo vašemu sinu resnično posvetil in z njim vztrajal v teh težkih trenutkih, da jih uspe premostiti. Vaš sin je v stiski, ki jo sam ne zmore obvladati in si želi pomoči, čeprav tega verjetno ne prizna. Če boste uspeli najti čas, se oglasite osebno, lahko tudi čez vikende, če vam sicer zaradi oddaljenosti težko uspe med tednom.

Vse dobro vam želim, Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1539-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti