Jerneja T. (po SKLS) | četrtek, 11 oktober 2012

Afera v povezavi z domnevnim očetovstvom kardinala dr. Franca Rodeta, se je uradno zaključila. Ob tem je Svet katoliških laikov Slovenije sestavil izjavo za javnost, kjer opozarjajo na zaskrbljujoče stanje medijske kulture v Sloveniji.

Celotna zgodba, kot so jo predstavili mediji, je dosegla svoj epilog 2. oktobra 2012, ko so bili objavljeni negativni rezultati analize DNK. V SKLS pravijo, da je bila afera po njihovem mnenju »očiten primer poskusa medijskega umora in pomanjkanja zavezanosti resnici v medijskem poročanju«. Odgovorni pri časopisu Delo so se namreč odločili za objavo nepreverjenih in po analizi tudi znanstveno dokazano neresničnih trditev in namigovanj, ki so nedvomno posegle v dobro ime in čast kardinala in širših cerkvenih krogov. Nastavljeno kost so v želji brane zgodbe hitro pograbili tudi drugi mediji, kar je pripomoglo k še dodatnemu neupravičenemu pritisku javnosti in medijev na javno osebnost. Podobne zgodbe so se dogajale že v primerih nekaterih drugih novinarskih obtožb, pri katerih tudi po več let nismo dočakali niti dokazov niti sodnih epilogov.

SKLS pravi, da verjamejo, da je »poklicanost novinarjev k neodvisnemu obveščanju in ozaveščanju javnosti velikega pomena za svobodno in demokratično družbo, vendar jih njihov vpliv na javnost zavezuje h kar največji odgovornosti in spoštovanju etičnih standardov«. Prav tako menijo, da je bila z obtožbo kardinalovega očetovstva grobo kršena novinarska etika, ki bi jo bilo potrebno obsoditi s strani pristojnih institucij. S strani odgovornih oseb iz medijske hiše Delo pričakujejo opravičilo javnosti in vsem prizadetim. Upravičeno pa tudi izražajo bojazen, da bo neustrezna obravnava takšnega neprofesionalnega medijskega ravnanja spodbuda za še več neosnovanih medijskih objav.

Opravičilo medijske hiše Delo bomo z veseljem v kakršnikoli obliki objavili tudi na naši strani. Če nas le doseže.

 

Zadnja sprememba: četrtek, 11 oktober 2012
(3 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1591-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti