Image
Foto: Alison Kogoj
Življenje v Afriki je nepredvidljivo. To nam je bilo jasno že v prvem tednu bivanja v Keniji. Po tem, ko smo se morali zaradi varnosti in nepredvidljivih dogodkov nepričakovano preseliti iz Kenije v Ugando, se je naše prepričanje o tem še potrdilo. Nismo zamenjali samo lokacije humanitarno-medicinskega dela, spremenilo se je tudi naše poslanstvo. Naša naloga tu ni le pregledovati paciente, postavljati diagnoze, predpisovati zdravila in prevezovati rane, ampak je bila naša prva dolžnost opremiti in odpreti novo kliniko. Ta se nahaja na otoku jezera Bunyionyi, na 2000 m nadmorske višine na zahodu Ugande. Dober kilometer dolg otok Bwama, ki je največji na celem jezeru, je obdan še z 28 otočki, vulkanskega izvora. Danes so oblečeni v zelene odtenke in poseljeni Afričani ter s številnimi vrstami malih ptičev. Na tem otoku stojita šola in protestantska cerkev, z odprtjem klinike pa se rojeva novo upanje za boljše življenje ljudi. V njej so štiri ambulante, prostor za prevezo ran in mikroskopiranje, porodna soba, lekarna, sprejemni prostor in čakalnica. V prvem tednu bivanja na otoku smo si dneve zapolnili s čiščenjem in opremljanjem praznih prostorov. Uredili smo si tudi bivalni prostor in s tem vzpostavili osnovne pogoje za bivanje tudi odpravam, ki sem prihajajo za nami.

Image
Foto: Alison Kogoj
»In bila je svetloba!« Od prejšnjega tedna je v naši majhni hiši elektrika, ki jo pridobivamo s pomočjo sončnih celic. Nimamo kanalizacije. Voda iz jezera in zbiranje deževnice, je vse kar imamo, saj vodovoda ni. Uporabljamo jo za »tuširanje«, umivanje zob, kuhanje, pomivanje posode, pranje perila ... Ko jo prekuhamo in ji primešamo cedevito, je dokaj primerna tudi za pitje. V takšnih pogojih se človek začne veseliti majhnih stvari. Razveselimo se delujočega interneta, ker si potem lahko vsak privošči malo »surfanja.« Hormon sreče se sprošča vsakič, ko naše borbončice okušajo sladek svež ananas. Veseli smo sončnega popoldneva, brez grozečih temnih oblakov, ki napovedujejo prihod tropskega dežja. Tako smo lahko prepričani, da se bodo sončne celice napolnile in bo dovolj elektrike za naše izpraznjene mobitele, fotoaparate in seveda za računalnik.

V ponedeljek, 1. oktobra 2012, so se končno odprla vrata na pol, a zaenkrat dovolj opremljenje klinike. V njej sta zaposleni dve babici, zdravstveni tehnik in prevajalka. Delajo tisto kar znajo, za ostalo pa se trudimo in poskrbimo mi. Poleg dela s pacienti želimo v delo vpeljati zaposlene, ki bodo v kliniki delovali tudi v času, ko tu ne bo nobene odprave iz Slovenije. Svetlo rumene stene klinike želimo polepiti s preventivnimi plakati, ki bodo med sedenjem v čakalnici izobraževali ljudi, kako skrbeti za svoje zdravje, in tako se ob popoldnevih zaposlimo z risanjem in barvanjem.  Nekajkrat na teden se del naše ekipe odpravi z drvenjakom do sosednjih otokov na obisk osnovnih šol ali do pacientov, ki ne morejo priti sami do klinike.

Image
Foto: Alison Kogoj
Ugotovili smo, da je v Ugandi v primerjavi s Kenijo nekoliko bolje poskrbljeno za zdravje ljudi. Država krije preventivno cepljenje otrok in testiranje za HIV. V osnovnih šolah otroci zastonj prejemajo vitaminske tablete in  terapijo proti črevesnim parazitom, nosečnice so vključene v program spremljanja nosečnosti, vsaka ženska pa ima tudi možnost vključitve v program načrtovanja družine ...

Težko nam je bilo zapustiti Kenijo, tamkajšnjo kliniko, naše delo in navade, paciente in sodelavce ... A vse to in še več ostaja zapečateno v naših srcih in v lepem spominu. V Ugandi pa skoraj  vsak dan slišimo besede, ki so polne hvaležnosti o naši prisotnosti. »Če vi, beli zdravniki, v tem času ne bi prišli sem, bi klinika ostala zaprta in nedotaknjena vsaj še eno leto,« je pogost stavek tistih, ki so si najbolj prizadevali za odprtje otoške klinike. Bo pa že držala tista modrost, ki pravi, da je vsaka stvar za nekaj dobra ... 

 

Zadnja sprememba: sreda, 03 oktober 2012
(5 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1833-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti