Vida Dimnik | ponedeljek, 15 maj 2006

Začetno obdobje srečevanj z menstruacijo lahko pri dekletih povzroči kar nekaj zbeganosti in motečih občutkov. Ob njih je nekaj vprašanj poslala 15-letnica, ki ji ginekologinja takole odgovarja:

Lepo pozdravljeni!

Z menstruacijo imam več težav, pa bi bila zelo hvaležna, če bi mi jih pomagali (oz. vsaj poskusili pomagati) rešiti.

1. Ko jo dobim, jo imam od 5 do 8 dni oz. včasih sploh ne vem, kdaj je ni več. A svetlorjavi madeži na vložku pomenijo, da je že konec menstruacije ali da se še končuje?

2. Skoraj cel ciklus moram nositi vložke, ker imam kar naprej nekaj mokro. Sploh ne vem, od česa. Saj je tako, da se približno 2 do 3 dni pred novim ciklusom pojavi sluz, kajne? No, saj to prepoznam, ampak res CEL ciklus moram nositi vložke! Če jih ne, imam pa mokre spodnjice.
Tamponov še nikoli nisem nosila. Morda veste, v čem je tukaj težava in kako bi se jo dalo odpraviti?

Hvala za Vaše odgovore!

dekle


Stara si 15 let. Na sebi opažaš veliko novega, ker se telo intenzivno razvija in prebuja. Poleg dojk, telesnih oblin in psihičnih sprememb sta tu še menstruacija in vaginalni izcedki, ki sta zate najbolj moteča.

Kot deklica nisi opažala izločkov iz vagine, spodnjice so bile suhe. Zdaj pa se je pojavil ta nadležni izcedek, zaradi katerega si se že kar navadila redne rabe higienskih mini vložkov, razmišljaš celo, da bi ga prestregla z vaginalnimi tamponi. Žal, to ne bo pomagalo. Vse, kar si opisala, je povsem normalno za žensko vse do njene menopavze. Šele takrat in v starosti je
spodnje perilo spet suho - pa vendar tudi takrat ženske niso povsem zadovoljne s svojim telesom. Priporočam ti, da čim hitreje prebereš knjižico Mohorjeve družbe z naslovom NARAVNO IN ZANESLJIVO, ki te bo prepričala, da je tvoje telo brezhibno in da si v njem lahko povsem srečna. Prebrala boš, da so izločki iz vagine vse izrazitejši, kolikor bolj se približuješ ovulaciji (ki se zgodi približno v sredini ciklusa).

Menstruacija normalno traja od 3 do 8 dni, pa tudi njena intenzivnost je lahko od ciklusa do ciklusa različna. Če je šibka, je običajno temna, kadar je močnejša, je svetla, kadar je zelo močna, je lahko v strdkih (koagulih). Včasih ima ženska pred ali po menstruaciji tudi blag rjavkast izcedek, ki ga ne štejemo kot menstruacijo.

Ko to prebiraš, lahko vidiš, da tisto, kar je za tebe težava, pravzaprav sploh ni težava. Zato se veseli vsega, kar se dogaja in radostno sprejemaj svojo ženskost.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5058-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti