| četrtek, 23 avgust 2012

Devetnajstletni študentki hrup, ki ga povzročajo njene cimre, onemogoča študij. Problem je že poskusila rešiti na lep način, a ker ni šlo in ker zaradi njihove neuvidevnosti ne zdrži več, želi zapustiti stanovanje. Lahko to stori takoj, ne da bi upoštevala odpovedni rok?

 

Pozdravljeni.

Znašla sem se v hudi zadregi. Letos sem začela študijsko leto in si najela enoposteljno sobo za bivanje med študijem. Žal pa sem imela grozno smolo s cimrami v sosednjih sobah. Bile so skrajno neuvidevne in neprilagodljive. Ker je bilo zame vse novo, sem mislila, da je to normalno, vendar kmalu tam nisem več zdržala. Punce so glasno navijale glasbo, vreščale čez celo stanovanje, večkrat bile zaradi hrupa opozorjene s strani sosedov in tudi policije (zadnje zgolj ob kaljenju nočnega reda in miru). Tekom leta sem lastnico pisno obvestila, da zame razmere niso primerne študiju in če lahko opozori sostanovalke. Gospa se je sprva zavzela in nas zbrala skupaj, določili smo urnik (2 uri tišine na dan), vendar se je to upoštevalo le kakšna dva tedna, nato pa je bila situacija vrnjena na stare tire. Ker v stanovanju enostavne ne zdržim, sem se odločila, da ga zapustim. Vendar imam na voljo zgolj odpovedni rok, ki traja 3 mesece (v tem času pa se mi lahko tam zmeša!). Zanima me, ali lahko na kakšen način prej zapustim stanovanje, torej takoj, in ne čez tri mesece, ter brez, da bi za ta čas plačala najemnino.

Hvala za odgovor, lp.

 

 

S svojim odgovorom vas ne bom razveselila, saj mora odpovedni rok, določen v najemni pogodbi, preteči, razen, če bi se z lastnikom uspeli dogovoriti drugače, torej za krajši odpovedni rok.

Druga možnost bi bila, da bi lastnik odpovedal najemno pogodbo drugim »motečim« najemnikom zaradi krivdnega razloga, določenega v zakonu. In sicer ima to možnost, če najemnik oziroma osebe, ki z njim stanujejo, z načinom uporabe stanovanja pogosto grobo kršijo temeljna pravila sosedskega sožitja določenega s hišnim redom ali z načinom uporabe huje motijo druge stanovalce pri njihovi mirni uporabi stanovanja. Slednja možnost je verjetno bolj malo verjetna, sploh če gre za večje število najemnikov.

Stanovanje seveda lahko zapustite prej, vendar boste morali tudi za ta čas najemnino plačati.

Nina Scortegagna Kavčnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1534-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti