| sobota, 11 avgust 2012

23-letna študentka ima zaročenca, ki pa ga njena mama ne sprejema in jo odvrača od srečanj z njim. Ker jo čaka še nekaj let študija in je finančno še vedno odvisna od staršev, se ne more odseliti od doma. Zaradi vseh pritiskov se počuti uničeno. Svetovalka jo usmerja, na kaj naj bo bolj pozorna v tem obdobju osamosvajanja …

 

Moja situacija je takšna. Pri 23 sem še vedno študentka, a trenutno pavziram in sem zaposlena, že 5 let sem v resni zvezi s fantom, ki pa ga bore malo vidim.

Vzrok tiči v moji materi, ki nikakor ne razume moje želje po prostem času, po preživljanju prostih dni z mojim fantom ali pa s prijateljicami. Pogosto mi ne dovoli izhodov ven, mi skrije ključe od avtomobila ali pa mi vztrajno vzbuja slabo vest, ker se želim vsaj enkrat na 14 dni zabavat in preživeti noč kot večino mojih sovrstnikov. Ob omembi mojega fanta oz. zaročenca, so mi prepovedani vsi izhodi in izbruhne obupen prepir, češ da dokler ne končam faksa (ki ga po njenih besedah povsem neresno delam) nimam kaj okrog hodit s fanti. Moj faks traja šest let, jaz pa sem komaj v tretjem letniku. Povsem res je, da nisem bila najbolj vestna študentka in bi morala trenutno biti na faksu in skrbeti za izpite ne pa za službo. Vendar je kar precejšen razlog za moj slab študij spet želja po psihičnem odmoru od matere, ki me v nekaj dneh privede na rob obupa in pa želja po družbi mojega zaročenca. Bilo je že celo tako hudo, da sem ob misli na dejstvo, da bom morala mati povedati da nisem uspešno zaključila letnika, z večjim veseljem pomislila na samomor, kot pa na soočenje z njo. Prav tako ji nisem zaupala, da sva s fantom res resna in pravzaprav že zaročena. Močno nasprotuje že temu da se vidiva eno uro na mesec, kaj bo šele če ji povem, da se nameravava poročiti.

Trudim se po najboljših močeh, da bi ugodila, svoji družini, svojemu zaročencu in sebi, vendar se trgam na majhne koščke in ne zmorem več. Želela sem se izseliti od doma, vendar s fantom tega finančno nisva zmožna, poleg tega je moje šolanje precej drago in tako sem odvisna od svoje matere in pod njeno streho, seveda veljajo njena pravila.

Ne vem več kaj naj naredim...psihično sem uničena od vseh pritiskov, ki jih čutim. Fizično utrujena od službe, a mi ob mojih pritožbah vsi pravijo, da sem mlado dekle in nimam biti kaj utrujena ter da me vse življenje še čaka, kaj pa je nekaj let?

Moje delo v zdravstvu pravi, da je nekaj let, lahko vse kar imaš.

Prosim vas za kakršenkoli nasvet.

Hvala,

Stella

 

Pozdravljena Stella!

Čutim tvojo notranjo stisko in krik po pomoči. Zdi se ti, kot da si se znašla v brezizhodni situaciji. Na eni strani mamine zahteve po čimprejšnjem končanju študija, kar verjemi, da želi vsak starš svojemu otroku in mnogi celo pri tvojih letih izhode ven pogojujejo s študijsko uspešnostjo. Postavi se v kožo mame in premisli, kako bi ti delovala do svoje hčere, če ne bi bila uspešna pri študiju. Boš presenečena, da zelo podobno. Skratka, tu mamine razloge razumem. Želi ti privzgojiti temeljno življenjsko načelo: najprej uspešno dokončano delo, potem pa zabava.

Drugo pa je, da nimaš nič ali premalo sprostitve, ki jo tudi nujno potrebuješ. Tu ji ne morem dati prav. Zakaj si ne bi vzela vsak petek zvečer prosto in se malo sprostila s fantom ali prijateljicami? To ti samo koristi, ti napolni baterije, da novo energijo, žar za študij. Drugo je, če bi s takih večerov prihajala domov pijana ...

Premalo si napisala o svojem odnosu s fantom. Koliko sta si skladna pri pomembnih področjih življenja, da sta se odločila že zaročiti. Zaljubljenost mine, kar ostane je tisto, kar je partnerjema skupnega. Gre za pogled na svet, na družino, osebnostno zrelost vsakega, ki je ključna za uspešno partnerstvo, pa seveda zmožnost samostojnega življenja, od tega, da si znata pridobiti zadostno količino denarja za živeti in ga čim bolje porabiti, do delitev del v gospodinjstvu in pri delu z otroki. Sedaj imata drug za drugega največ časa, ko bosta oba v redni službi in imela že nekaj otrok, je tega časa bistveno manj. Sedaj je čas, ko morata intenzivno se spoznavati, ne le nekaj ur tedensko ob pogovorih, temveč se spoznati tudi v kasnejših resničnih situacijah. Recimo, da sta čez vikend skupaj in en skuha, drugi pomije posodo, skupaj načrtujeta, kako priti do potrebnega denarja za kakšen nakup itd.

Četudi zgleda situacija precej brezizhodna, ni tako. Ne vem, v katerem letniku študija si. Če si bolj proti koncu, potem se zagrizi v knjige, da čim prej zaključiš študij, če si še bolj na sredini, pa vseeno razmisli, da bi se sama odselila od mame, da boš imela več notranjega miru za resno učenje. Povprašaj kakšnega sorodnika, če lahko bivaš pri njem. Ali pa malo poglej po oglasih, večkrat ostareli iščejo pomoč v zameno za stanovanje - to bi bila zate krasna priložnost, kajne?

Ne sklanjaj glave, dvigni jo, ozri se naprej. Želiš uresničiti svoje sanje, zakorakala si že na pot odraslosti, si pred veliko prelomnico osamosvojitve, za kar potrebuješ veliko energije in življenjske moči. Prepričana sem, da boš zmogla, da boš uspešno dokončala študij, si našla redno službo ter napredovala najprej v svoji osebnostni rasti, ter nato tudi v kakovosti vajinega partnerskega odnosa.

Želim ti vse dobro, Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(2 glasov)

Komentarji 

 
#1 Eva 2012-08-26 18:22 Halo, Stella!

Moja situacija je podobna. Razdvojenost med lastnimi željami in potreba po materinem sprejetju, razumevanju, odobravanju me je pripeljala do popolne psihične izčrpanosti. Pred kratkim sem stvari vzela v svoje roke in začela reševati to moje 'vegetiranje'.

Prosim, preveri tale link http://med.over.net/forum5/list.php?465 Po tvojem opisu sodim, da bi ti morda lahko koristil. In še link do zelo zanimive knjige http://longfiles.com/vuqmb5idoe8y/The_Stop_Walking_on_Eggshells_Workbook.pdf.html

Glavo pokonci! Vedi, da nisi edina, ki se ti to dogaja in da za to nisi sama kriva. Pljuni v roke; samo ti odločaš o svojem življenju in nihče drug!

Vse dobro,

Eva
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2157-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti