M. P. | nedelja, 05 avgust 2012

Šport je tako ali drugače že dolgo del mojega življenja. Spremljam ga preko slovenskih in tujih medijev. V slednjih (prednjačijo predvsem različni spletni portali) pogosto naletim na novice, ki se nanašajo na Boga ali vero športnikov. Slavni nogometaš je za uspešno kariero hvaležen Bogu, reprezentančni vratarrad moli rožni venec, plavalka moč za naporne treninge črpa iz osebne vere ... Podobnih novičk je, hvala Bogu, vse več. Zdi pa se mi, da v slovenske medije ne uspejo prodreti.

Image
foto: Katja P.
Izjeme seveda so, kljub temu pa se kdaj vprašam, ali Bog v nekaterih naših medijih (v mislih imam tiste, ki se imajo za nepristranske) sploh obstaja. V zadnijh dneh odmevajo olimpijske igre. V Londonu je dobro nastopil tudi naš jadralec Vasilij Žbogar. V nekem intervjuju pred zaključno regato je povedal, da mu pogoji na dosedanjih niso ustrezali in da je vsak dan molil, da bi bilo vsaj en dan manj vetra. Spletni portal, ki je intervju povzel, je to izjavo uporabil v naslovu, le da je glagol molil dal v navednice. Ne vem, ali je Vasilij Žbogar dejansko molil –pravzaprav ne vem niti, ali je veren. Vseeno pa ostaja dejstvo, da je to rekel. Zanimivo bi bilo izvedeti, zakaj je novinar ta glagol dal v navednice. Je mogoče sporno, da bi uspešen in priljubljen športnik bil veren? Upam, da ne in da je šlo za naključje.

Včasih se novinarji lahko izognejo omembi Boga, spet drugič pa je to skorajda nemogoče. Tako je npr. ko na televiziji če cel zaslon vidimo športnika , ta pa se pokriža in pogleda v nebo, kot je to v finalu teka na 100 metrov storil najhitrejši Zemljan Usain Bolt. Komentator je povedal, da je pogledal »onega tam zgoraj« – če bi šlo za gesto judovske vere (ali katere druge religije, v kateri imena ne izgovarjajo), bi razumel. Vendar se je Bolt pokrižal, torej je jasno, da je naredil krščansko znamenje. Je bila to namerna cenzura Boga? Ali je komentator le hotel uporabiti naslednjo v nizu (sicer pogosto prav domiselnih) metafor?

Ta članek naj ne bo razumljen kot teorija zarote o cenzuri v slovenskih medijih in diskriminaciji vernikov. Če pa bo kdo v njem našel kakšno iztočnico za razmišljanje o mestu Boga v medijih in javnosti nasploh, pa prav gotovo ne bo nič narobe.

 

Zadnja sprememba: ponedeljek, 06 avgust 2012
(6 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2104-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti