Alison K. | sobota, 09 junij 2012

Image
Foto: Katja P.
Naredi si načrt, kdaj se boš kaj učil. Razdeli si snov po poglavjih. Postavi si cilj, s katerimi snovmi želiš v enem dnevu napolniti svojo glavo. Ne pretiravaj, da boš pri tem cilju res lahko vztrajal. Dovoli si biti trmast! Nagradi se! Ko prilezeš do konca, si privošči sprostitveno penečo kopel, ogled zanimivega filma, banjico sladoleda ali pa sproščen tek po večernih ulicah. Se zgodi, da začneš obupovati. Dvomiš, da boš sploh kdaj prišel snovi do konca. Že vnaprej pričakuješ porazen rezultat izpita. Popade te slaba volja, jok. Pokliči prijatelja za katerega veš, da te bo poslušal. Jamranje ti ne bo škodilo. Če sta oba v izpitnem obdobju, pa še toliko bolje, ker se bosta v situaciji razumela. Pa kaj za to, če bo pogovor trajal dve uri. Če bo to vsaj malo povečalo voljo za nadaljnje  učenje, čas, ki je bil “zapravljen” za pogovor gotovo ni šel v nič.

Imej kvalitetne pavze. Klasična glasba pomirja. Sprehod prekrvavi žile. Košček čokolade spodbudi izločanje hormona sreče. Kratek klepet s cimrom te bo spomnil, da je tudi on na istem kot ti. Nekoč sem od nekega učenega človeka slišala, da nekaj minutno tiho gledanje plamenčka sveče vpliva na možgane, da si čim več zapomnijo. “Let’s do it!”

Ko te v petek zvečer kolegi, ki so na novo zaposleni in imajo obdobje učenja že za seboj, povabijo na pijačo, kaj jim porečeš? “Ne morem, v sredo imam izpit.” Zakaj bi ti družba, klepet in zabava s prijatelji uničila sredin izpit? Saj ni potrebno, da se vrneš domov v jutranjih urah ali pa prekomerno uživaš opojne substance po katerih te bo še dva dni bolela glava. Druženje in smeh gotovo ne škodi v izpitnem obdobju. Vonj kave, ki se v poznih večernih urah razleze po študentskem domu naznanja, da se je pričelo izpitno obdobje. Pa si jo tokrat privošči tudi ti. Če jo navadno ne piješ, če ti je okus totalno zanič ali pa si pristaš trditve, da je pitje kave nezdravo, si privošči pravi čaj. Z mlekom ali brez, z žličko sladkorja ali z medom. Preveri ali res velja, da te bo ta držal pokonci še vsaj dve uri. Najbrž so ti že znani zdravniški nasveti: pij veliko tekočine, prehranjuj se z zdravo, lahko hrano. Prekomerne kalorije in maščoba res otežijo želodec in to gotovo  posledično vpliva na zaspanost, razvoj lenobe. Solatni krožnik s koščki piščanca in sadna kupa sta zakon! Da ne govorim o H2O. 

Image
Foto: Katja P.
Organiziraj skupinsko učenje in povabi k sebi sošolce. Skupaj predelujte snov. Sprašujte se, tuhtajte, brskajte, študirajte. Na koncu si drug drugemu pripravite preizkusni test. Saj veš, več glav več ve. Morda vam ta tehnika postane všeč in večkratno prakticiranje takšnega načina učenja gotovo ne bo slaba izbira. Pusti za dan pred izpitom čim manj snovi. Še bolje, naj bo zadnji dan samo čas za ponovitev naučenega. Misliš, da to ni možno? Poskusi! Porini knjigo v roke svoje babice ali brata, pa naj te vpraša snov in naj preceni koliko znaš. Pa kaj, če si to nazadnje počel  v osnovni šoli. Tudi danes ti to ne more škoditi. Lahko je celo zabavno. Povabi na sprehod sošolko/sošolca in skupaj ponovita snov. Nikar pa se ne pozabita ustaviti na kepici sladoleda.

Zapomni si, da v izpitnem obdobju čisto vsi študenti plavamo v isti ˝minještri˝. In naj ti iz glave nikoli ne uide ta že neštetokrat slišan stavek: “Zaupaj vase in v svoje sposobnosti!” 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(12 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2158-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti