Image
Foto: Katja P.
Pa je spet tukaj izpitno obdobje, ki narekuje sedenje za knjigami s ciljem čim bolj se pripraviti na prihajajoče izpite ali pa maturo. Eno izmed obdobij, ki je najbolj stresno v letu. Gotovo so marsikomu znani nič kaj dišeči trenutki z občutki gromozanske lenobe, v mislih pa se sprehaja stavek z velikimi črkami: “NE DA SE MI!” Zaželiš si kave in klepeta z najboljšo prijateljico pa kmalu ugotoviš, da nima časa, ker se uči. Spomniš se, da v naslednjih treh tednih ne bo nič z žuri, saj boš težko koga zvlekel ven oziroma je bolje, da tudi sam ostajaš doma, da se naspiš za nov dan učenja. Ali pa zato, da večer porabiš kar za guljenje knjig ali pa vsaj pisanje poročil preteklih vaj. Če te kakšno sončno popoldne vseeno zvabi na sprehod v naravo, pa kmalu dobiš slabo vest, ker so bile ure učenja zapravljene. Zvečer se uležeš v posteljo z besedami: “Jutri se pa res začnem intenzivno učiti!”

Končno se usedeš za pisalno mizo, po tem, ko si to načrtoval že dve uri nazaj, a je bilo vmes toliko “pomembnejših” stvari. Predse položiš vse knjige, skripte, zapiske, stara izpitna vprašanja, odpreš si računalnik s “slajdi” iz predavanj. Skratka dobro se založiš  z vsem potrebnim, kjer je napisana snov za izpit. Ko pa se spomniš, da mora vse to pristati v tvoji mali buči, ti kmalu postane slabo in že iščeš 100 izgovorov, zakaj ti vsega tega sploh ne bi bilo treba. Zasrbijo te prsti in z miško raje še malo poklikaš na facebook ali pa se spomniš, da moraš nujno odpisati sosedi na sms, ki ti ga je poslala pred enim tednom. Groza! Kam sploh to pelje? Kako se sploh učiti, če ni volje? Ni motivacije ali pa je živčnost prevelika.

Image
Foto: Katja P.
Ali si že kdaj slišal, da je motivacija za učenje tudi pospravljen prostor, v katerem se želiš učiti? Pa začni tukaj. Spravi vse moteče dejavnike iz pisalne mize. Celo tiste drobnarije v levem kotu, ki so vse prepogosto razlog, da tvoje misli odtavajo drugam. Lahko pa si na steno nalepiš kakšen spodbuden stavek: “Vem, da zmorem! Nobody said that would be easy. They just promised it would be worth it. Say f**k it and go to study!” Ali pa kakšen svetopisemski citat, spodbudna misel Toneta Pavčka.

Obvezno izklopi računalnik, če ga le ne potrebuješ med učenjem. Nujno pa se odjavi iz elektronske pošte, twiterja, skypa, facebooka. In ne piši na svoj profil privlačnega statusa, za katerega te bo vsake 15 minut zanimalo koliko všečkov je zbral. Sklopi mobilni telefon. Na dobro delovanje možganov vpliva tudi svež zrak.

Prezrači prostor. To stori tudi kdaj vmes, saj še opaziš ne, kdaj te začne obdajat prevelika količina ogljikovega dioksida. Spusti zrak v prostor! Zadihaj! Morda bi te motiviralo učenje v knjižnici. Po tem, ko tam opaziš druge študente, ki so “padli” v svoje knjige, začutiš željo, da jim slediš tudi sam.

Običajno je literature za izpit na pretek. Bodo to stari zapiski, tvoji zapiski, profesorjevi izvlečki ali “slajdi” iz predavanj, morda priporočene knjige ali pa tuji članki. Vsekakor je učenje iz vseh možnih virov preveč naporno in nima večjega učinka. Večino časa zapraviš za iskanje in listanje zdaj tu, zdaj tam. Najbolj enostavno je, da se odločiš za tisto, kar je predlagal profesor ali pa se posvetuješ s študenti iz višjega letnika, katera literatura je najboljša.

 

Nadaljevanje sledi ...

 

Zadnja sprememba: torek, 05 junij 2012
(12 glasov)

Komentarji 

 
#2 Ismaelmerry 2017-04-28 03:26 Новая информация об автомобилях autoisauto.ru: http://autoisauto.ru/ Citat
 
 
#1 Jasonmib 2017-04-05 22:55 Последние новости здесь kfaktiv.ru/: http://kfaktiv.ru/ Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3421-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti