| četrtek, 24 maj 2012

Mladi mamici dela težave sinov oče, s katerim sta se razšla že pred otrokovim rojstvom. Pravi, da se ji maščuje s tem, da sedemletniku govori negativne stvari o njej. Otrokovo vedenje postaja vse bolj negativno … Kaj lahko stori?

 

S sinovim očetom ne živiva skupaj od njegovega spočetja.

Zanima me, kaj lahko naredim, saj z njim manipulira, kar se to tudi kaže pri sinu. Grozil mi je, da bo naredil vse, samo da se maščuje meni. In to tudi dela. Govori mu stvari, da ga nimam rada in da bo šel živet k njemu, ko bo dovolj star. Poskušala sem se pogovorit z njim in se ne obnese, ker en teden potem ko mu kaj rečem kontra in se ne strinjam z njim gre vse na sina. Celo prijavil me je na socialno. Stike je imel 365 dni v letu. Nisem pa jaz kriva, če nima interesa. Otrok je mladoleten in imam tega dovolj. Zakonsko mu ne morem nič. Preživnine ne plačuje redno. Prosim svetujte mi kaj lahko naredim, ker moj sin postaja preveč negativen in je star komaj sedem let?

Hvala vam za odgovor, Pika

 

Pozdravljena Pika!

Žalostni ste in nemočno opazujete vedno bolj negativno vedenje svojega sina ob očetovem skrajno neprimernem odnosu zlorabe otroka, da bi s tem skušal še bolj prizadeti propadlo zvezo in se za razpad bivšemu zakoncu čim bolj maščevati. Dejanja nevredna starša, ki se mora truditi vedno za pozitiven zgled in dobro vzgojo svojega otroka, ne glede na svoj odnos, ki ga ima do (bivšega) partnerja. Kot prvo mi pride na misel, koliko je možno, da bi se z vašim bivšim partnerjem skupaj s primernim strokovnjakom skušala dogovoriti o vajinem odnosu drug do drugega, skušala predelati vse zamere in ostala močna negativna čustva ter se dogovorila za čim bolj enotno vzgojo skupnega otroka? Kot drugo - pravite, da redno ne plačuje preživnine. Tu imate zakonsko podlago tudi za temeljitejši pogovor na CSD, kjer se vaša obveznost dopuščanja dogovorjenih stikov očeta z otrokom (ponavadi je to eno popoldne tedensko, en vikend mesečno itd.), pogojuje z rednim plačevanjem preživnine. Prav tako je možno stike zamrzniti ali potekajo samo pred tretjo osebo v primeru suma na kakšno koli zlorabljanje vašega otroka in v vašem primeru gre za psihično nasilje, ki je sicer indirektno, pa vendar je. Vsekakor bi vam predlagala, da se greste na CSD pogovoriti k razumevajoči svetovalki in jo prosite za mnenje in drugačne stike. Otrok ne razume, kaj se dogaja, je še premajhen in v letih, ko se z njim zlahka manipulira. Tudi logično je, da oseba, pri kateri otrok stalno živi, mora vzpostaviti določen red, pravila, prepovedi in zahteve do otroka, saj je to del vzgoje, odraščanja. Drugi starš, h kateremu hodi otrok le na obisk, pa te vloge nima, večkrat mu celo pusti, da počne kar si želi ali celo dela hote obratno od svojega partnerja. Večkrat skušajo otroka tudi podkupovati z darili itd. Skratka, predlagam vam pogovor na CSD, povejte, naj se prvenstveno gleda na dobro otroka in prepričana sem, da bodo partnerjeve stike bolj omejili ali postavili pod drobnogled preko zahteve po obiskovanju in druženju le preko tretje osebe in se skušali tudi z vašim partnerjem temeljito pogovoriti in ga soočiti z lastnimi nepredelanimi negativnimi čustvi po prekinitvi vajinega odnosa.

Želim vam, da bi se to, kar trenutno doživljate čim prej izboljšalo, da bodo strokovnjaki primerno odreagirali, sicer se ponovno oglasite in vam poskusimo konkretneje pomagati. Vse dobro, Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1894-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti