M. P. | nedelja, 20 maj 2012

Pred kratkim sem bil na poroki. Mladoporočenca sta od nekaterih svojih sorodnikov, pa tudi naključnih posameznikov, ki so izvedeli za njuno starost in poroko, večkrat slišala opazko, da sta premlada. Oba sta namreč še študenta, a sta kljub temu ocenila, da sta dovolj zrela, njun odnos pa ima dovolj trdne temelje, da lahko začneta skupno pot. Verjamem, da sta se dobro odločila in mislim, da bo bolj koristno, da ju pri tem podpiramo in jima stojimo ob strani, kot pa, da bi njuno odločitev postavljali pod vprašaj, pa čeprav njuni prejemki morda ne zadoščajo za »štalco in kravco«.

ImageDanes sem – kje drugje kot na Facebooku – videl, da se je včeraj poročil Mark Zuckerberg. Očitno ima fant rad obveznosti in adrenalina polne dneve, saj se je za poroko odločil le nekaj dni za tem, ko so Facebookove delnice dali na trg in so te že dosegle zavidljivo rast. Zuckerbergova poroka je bila za praktično vse veliko presenečenje – menda celo svatje niso vedeli, da so povabljeni na poroko – slavja so se udeležili v prepričanju, da bodo praznovali diplomo Zuckerbergove izbranke. Prepričan sem, da tudi v primeru, če bi Zuckerberg poroko javno oznanil vnaprej, ne bi poslušal očitkov, da je še prezgodaj. Star je 28 let, kar je verjetno manj od povprečne starosti ženinov v zahodnem svetu, vendar se od njih razlikuje tudi v debelini denarnice. Mark je torej deloval v skladu z rekom »najprej štalca, pol pa kravca« (o tem, koliko štalc in kravc si lahko privošči, nima smisla razpravljati). Pri očitkih »saj sta še premlada«, gre očitno bolj za vprašanje finančnega položaja kot pa starosti.

ImageUstanovitelj Facebooka ni edini slavni mladi mož, ki je te dni »dahnil večni da«. Mediji poročajo, da sta se poročila Samir Handanović in Zoja Trobec. Samir je prvi vratar (in po mnenju marsikoga trenutno najboljši nogometaš) slovenske reprezentance, Zoja pa je dolgoletna voditeljica navijaške skupine Zmajčice. Za slovensko sceno sta torej slavna. Za Zojo ne vem, Samir pa gotovo precej zasluži, tako da tudi ta par ne bi smel imeti težav s »štalco in kravco«. Bolj kot to pa se mi je zanimiv zdel zapis na enem od vodilnih slovenskih medijev: »Tako za Samirja kot za Zojo je to prvi skok v zakonski jarem«. Smo res tako daleč, da je dejstvo, da sta mladoporočenca v tej vlogi prvič, nujno potrebno poudarjati? Upam, da to ne izraža splošnega stanja v družbi, pač pa le naravnanost novinarke (ureja rubriko z rumenimi novičkami in verjetno veliko poroča o raznih ameriških zvezdnikih, ki so poročijo tudi po pet- ali desetkrat). Tudi v tem primeru pa je malce hecno, da ima novica, kjer je izpostavljeno dejstvo, da sta se oba poročila prvič, naslov »Samir Handanović obljubil večno zvestobo«. Privoščim jima, da njun »večni da« dejansko imel dimenzijo večnosti (vsaj v okviru trajanja njunega zemeljskega življenja :) ) in v omenjeni rumeni rubriki ne bi že čez nekaj let brali o tem, da se ločujeta ter iščeta novo štalco (in kravco).

Vsem nam pa privoščim, da bi znali spoštovati odločitve drugih in jim ne bi vsiljevali naše lastne predstave o velikosti štalce – saj veste, nekateri so srečni v tesni garsonjeri, drugim pa niti vila ne pomaga, da bi živeli v veselju.

 

Zadnja sprememba: torek, 19 marec 2013
(15 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2670-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti