M.P. | sreda, 18 april 2012

Danes je dan veselja – predvsem za številne osnovnošolce, dijake in tudi študente, ki jim ni bilo treba v šolo oz. na fakulteto. Šolniki, prenašalci znanja na nove generacije, namreč stavkajo. Razlogi so različni (in različno utemeljeni).

ImageNekateri stavkajo, ker menijo, da se jim obeta krivica, saj je njihovih »1343€« po mnenju, ki ga je neki učitelj biologije povedal za brezplačnik Žurnal24, krvavo prislužen denar in se niso pripravljeni odpovedati niti centu. Delo učiteljev cenim, pa vendar se mi zdi nepošteno govoriti o krvavo prisluženem denarju. Da človeška domišljija pri uporabi te besede ne pozna meja, je pokazala tudi danska tenisačica Wozniackijeva, ki trdi, da so tudi milijoni, ki jih letno dobi na teniških turnirjih, zasluženi krvavo. Ampak vrnimo se k šolnikom.

Nekateri učitelji stavkajo tudi zato, ker »morajo«. Ker je stavki naklonjena velika večina kolegov in si ne upajo izpostavljati. »Pri nas smo vsi podpisali, da smo za stavko. Tudi jaz sem, kaj pa naj, če so vsi drugi,« je izjava, ki jo je verjetno slišal marsikdo.

Med učitelji je tudi delež tistih, ki stavkajo proti varčevalnim ukrepom predvsem zato, ker ne marajo tistih, ki so jih predlagali. Skupinico takšnih učiteljev sem danes srečal na mestnem avtobusu. Ne poznam jih osebno in morda komu nehote delam krivico, a predvidevam, da na običajen dan nihče od njih v javnosti ne razglaša glasno svojih političnih prepričanj. A danes ni običajen dan. Danes je dan, ko si (sploh v gruči enako mislečih) nekateri upajo več. Danes lahko kričijo na avtobusu (kdo ve, kako reagirajo, ko v njihovem razredu kdaj kričijo učenci?), ko se lahko trobi in piska kot se sicer samo na nogometni tekmi (pa še tam nekateri za takšno obnašanje potrebujejo vrček ali dva). Danes se lahko glasno pošilja politike v Avstralijo in posmehuje verskemu prepričanju. Ni bilo prvič, da sem moral poslušati kaj takega. Se mi pa prej še nikoli ni zgodilo, da bi se tako v javnosti obnašali tisti, ki so (ali bi vsaj morali biti) zgled obnašanja otrokom. Upam, da ne bodo jutri pri pouku obravnavali strpnosti, sprejemanja različnosti in spoštovanja vsakega človeka.

Ne želim metati vseh učiteljev v isti koš. Konec koncev so ne nekaterih šolah in fakultetah danes normalno poučevali, med tistimi, ki so stavkali, pa so gotovo tudi takšni, ki se jim ne gre le za svoje udobje, pač pa si želijo le ohraniti predvsem kvaliteto naših šol. Tudi meni se zdijo nekateri argumenti za stavko smiselni (enega izmed njih ponazarja zelo posrečen napis na transparentu: »Vrtec ni konzerva in otroci niso sardine«). Mislim pa, da obnašanje omenjenih posameznikov ni primerno in si z njim delajo medvedjo uslugo. Javno mnenje o zaposlenih v javnem sektorju pa že sicer ni pretirano pozitivno.

 

Zadnja sprememba: sreda, 18 april 2012
(9 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1979-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti