| ponedeljek, 12 marec 2012

Pod okriljem Zavoda Dominika deluje mednarodna prostovoljska organizacija VIDES (Volontariato Internazionale Donna Educazione Sviluppo).

ImageVIDES je ustanovljena in spremljana s strani Družbe hčera Marije Pomočnice, svoj sedež ima v Rimu. Organizacija deluje v 38 deželah sveta in je bila leta 1991 v Bruslju priznana, kot mednarodno Združenje. V Sloveniji smo z organizirano pripravo prostovoljcev pričeli leta 2006. Do danes se jih je v naših programih zvrstilo preko 150, v starosti od 18 do 35 let. Poudarek je na mednarodni izmenjavi prostovoljcev, leta 2011 pa se je pričelo delo na lokalni ravni.

Glavne smernice našega poslanstva so:

        Zaščita človekovih pravic (otrok, žensk in mladih).

        Promocija prostovoljstva na lokalni in mednarodni ravni.

        Pomoč “na daljavo” (doživljajska in materialna solidarnost) v prid otrok, družin in ženam.

        Protagonizem mladih (dejavni in odgovorni državljani).

        VIDES podpira vzgojno, socialno in zdravstveno delo HMP v državah v razvoju v prid otrok, mladih in žensk, ki se nahajajo v težkih razmerah.

Vse naštete smernice se prepletajo v izkušnji prostovoljstva, ki ima v VIDES-u že dolgoletno tradicijo. Projekti, usmerjeni v misijonske šolske centre sester HMP, in poznana lokacija zagotavljajo kvaliteto in napredovanje v programu, spremljanju in pripravi prostovoljcev. Projekt je razdeljen na tri časovna obdobja, t. i. »PRED«, »MED« in »PO« izkušnji, ter prostovoljcu omogočajo celostno pripravo, izvedbo in evalvacijo.

Celoletni vsebinski in organizacijski pripravi sledi jedro projekta, ki je eno ali večmesečna izkušnja prostovoljnega dela, ki za agente sprememb na terenu uporablja prostovoljce. Prostovoljci sodelujejo z vzgojitelji, učitelji in mladimi animatorji, kot z enakopravnimi partnerji. V sinergiji poslušajo predloge in potrebe, ter skupaj naredijo načrt delovanja. Fazi izkušnje sledi enoletno obdobje, v katerem prostovoljec poglablja izkušnjo,  o njej spregovori različnim skupinam ljudi ter nudi vsakovrstno podporo novi skupini, ki se medtem oblikuje in pričenja svojo pot priprave.

 

Dejavnosti:

 

Mednarodno prostovoljstvo: izmenjave z Angolo, Kambodžo, Anglijo, Brazilijo.

Lokalno prostovoljstvo: prostovoljski teden na slovenski in avstrijski strani Koroške.

Kraj in čas srečanj

Srečanja so mesečna, po dogovoru, v različnih krajih Slovenije.

 

Komu je namenjena:

Mladim prostovoljcem od 18 do 35 leta starosti, izjemoma zaradi specifičnih del na misijonu se nam lahko po potrebi pridruži tudi starejša oseba. Študentje in mlajši zaposleni so v vseh fazah projekta ključni protagonisti načrtovanja, izvedbe in evalvacije. V dejavnosti lokalnega prostovoljstva se lahko vključijo tudi osnovnošolci in srednješolci.

 

 

 

Kontakt

VIDES Slovenija

Gornji trg 21, 1000 SI-Ljubljana

http://www.vides.org/ | http://vides.zavod-dominika.si

s. Metka Kastelic | 031 736 214

 

 

 

Zadnja sprememba: ponedeljek, 12 marec 2012
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3475-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti