Najprej: ˝Pomni, da si prah in se v prah povrneš˝. Pepel ... Križ - na čelu. Pepelnična sreda nas z obredom pepelenja spominja na to, kdo smo in kam gremo. Prah - iz zemlje je Gospod naredil človeka. Potem je vanj dahnil življenjski dih. (1 Mz 2,7) Torej, nisem več zgolj pra. Le ker nisem le prah, morem pomniti, da sem prah in se v prah povrnem.

Nato: puščava, pustinja, dnevna pripeka, nočni mraz, peščeni viharji, lakota, škorpijoni, kače, žeja, gola skala, tišina. Tišina ... Samota ... Jaz ... Gospod. ˝Popeljem jo v puščavo in ji spregovorim na srce.˝(Oz 2,16)

Image
foto: Ančka Podobnik
Pa se bom tudi letos dal zapeljati, odpeljati? Proč od hrupa, hitenja, zabav brez veselja, pijače, ki me ne odžeja, kruha ki me ne nasiti? Kako naj se skrijem v puščavo, ko prijateljica želi, da klepetam z njo, o ˝vremenu˝? Kako, ko pa prijatelj trmasto vztraja, naj se pridružim zabavi, kjer se ne izgubljajo le misli?

Globoko v sebe moram, tam pripravim prostor, Kristusa pa si vzamem za zgled, kako se premaguje skušnjave. (glej Mt 4,1-11)

POST- odpovem se odvečnemu. Napuh, lakomnost, lenoba, nečistost, nevoščljivost, požrešnost, jeza..-vse to vržem daleč od sebe. On ˝ni imel kamor bi glavo naslonil˝(Lk 9,58)- torej, zakaj jaz še vedno živim kot kralj v svojem kraljestvu lagodja?

MOLITEV- ne morem vztrajati, se upreti skušnjavam in vsemu slabemu, če se moje srce v globini ne pogovarja z Gospodom, če se ne hranim z Božjo besedo (Sv. Pismo) in ne uživam Njegovega telesa (evharistija).. Vendar, kako naj molim, ko sem dobesedno zasut z vsem bremenom spodrsljajev, zatajitev, ki jih ne morem pozabiti? Le On lahko očisti spomin, po Svojih služabnikih- duhovnikih, ki ˝razvezujejo in zavezujejo˝. Če je torej to edina pot sprave s Teboj in z menoj, se odpovem strahu in vsem sumničenjem glede spovedi in spovednikov. (Prav ta sumničenja so ponavadi šepet najbolj napihnjenih puščavskih kač, ki mislijo, da bi jim človek rad postal podoben.)

MILOŠČINA- Moj brat - si lačen, te zebe, si bolan, si v ječi, si tujec? Moj brat. Torej na kratko: post-držati svoj ˝prah˝na vajetih v ljubeči predanosti Bogu -molitev, da bi mogli obroditi sad-miloščina in tako ˝ljubiti Boga z vsem srcem, z vso dušo in vsem mišljenjem, svojega bližnjega pa kakor samega sebe.˝(Mt 22,37.39)

Post mesa krepi duha! In glej: ˝gibčen bom kakor jelen˝ (Hab 3,19), zmagovit, če boš le Ti z menoj.

 

Zadnja sprememba: sreda, 22 februar 2012
(4 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2473-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti