Ančka P. | nedelja, 19 februar 2012

»Dober dan, gospa. Odpiram klošarsko banko. Potreboval bi nekaj denarja za začetni kapital. Mi lahko pomagate?« je prosil brezdomec z nekoliko hripavim glasom in nenačrtovano zlil nekaj dragocenih kapljic vina iz steklenice, ki je ušla njegovemu pogledu med zavzetim prosjačenjem. Stal je tam pred cerkvijo in gledal mimoidoče, steklenico in Prešerna. In spet mimoidoče, steklenico …

Image
foto: Neja ŠKG
Čeprav so bili odgovor na njegovo vprašanje, ki je temeljilo na precej nenavadni osnovi, predvsem začudeni pogledi, je bil vsako minuto bolj vztrajen. Vsak njegov »Dober dan, gospa« je zvenel bolj prepričljivo in odločno. Sedela sem na klopci nekaj metrov stran od njega in upala, da ne bo prišel k meni. Razmišljala sem, kaj bi mu rekla. Všeč mi je bila njegova izvirnost in čudila sem se njegovi vztrajnosti. Spraševala sem se, kaj čuti, ko stoji tam in zakaj neki ne skrije steklenice (verjetno bi tako naprosil več denarja). Skušala sem si predstavljati klošarsko banko. Načrtovala sem, kako bi zbrala pogum, pristopila do njega in mu rekla, da mi je všeč njegova ideja. Prišla je prijateljica, ki sem jo čakala, in za nekaj ur sem odmislila brezdomca.

Zvečer pa sem spet slišala njegov glas. Prepričala sem se, da ni smiselno, da postavljam hipoteze o tem, kaj bi se zgodilo, če bi pristopila do njega. V meni pa je vse bolj odmevala besedna zveza »začetni kapital«, spremljala jo je podoba vina, ki se je, čeprav brezdomec tega ni hotel, polivalo po tleh.

V svojem vsakdanu pogosto hitim, prehitevam samo sebe in pozabljam da je zaman, da vstajamo zgodaj, da hodimo pozno počivat (Ps 127,2), saj če GOSPOD ne zida hiše, se zaman trudijo z njo njeni graditelji (Ps 127,1). Perfekcionizem hitro lahko postane vzrok za razbite steklenice in počene vodovodne cevi. »Začetni kapital«, ki je temelj srečnega in kvalitetnega življenja, ni nekaj, kar bi lahko nabrala sama. Če to počnem, sebi in drugim povzročam potrese. Včasih me ti potresni sunki »le« spomnijo na to, da ni vse tako stabilno kot zgleda, ni pa nobene večje škode. Ko povzročim potres 6,5 do 6,9 stopnje po Richterjevi lestvici (slabo grajene stavbe se podrejo), sem ujeta med ruševinami in se sprašujem, zakaj neki nisem (logično in dolgoročno) razmišljala in sem Arhitekta in zidarje (prijatelji, domači …) pustila tam nekje daleč.

Vse ima svojo uro, vsako veselje ima svoj čas pod nebom (Prd 3,1) – čez nekaj dni se bo začel postni čas. Mogoče pa lahko v teh 40 dneh razmislimo, kaj lahko storimo, da bi polili manj vina.

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(7 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2417-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti