Ana Hrovat | sreda, 15 februar 2012

Kako dolga je minuta? Ko tečem na avtobus, je vedno zelo kratka … Ampak v vrsti pred blagajno, straniščem ali ambulanto bi pa res lahko bila kaj krajša! V Sloveniji je danes za približno 5 ljudi prekratka in zadnja. Toliko jih namreč dnevno umre zaradi srčnega zastoja, tudi zato, ker pomoč pride »samo« kakšno minuto prepozno.

Image
uradna oznaka AED
Ah, pa saj to se tako dogaja samo starejšim in pri tem ne morem storiti ničesar, bi si kaj hitro mislil. A zmota ob tem bi za nekoga lahko bila usodna. Srčni zastoj se namreč lahko zgodi komurkoli in kadarkoli. Prijatelju, ko igrate nogomet, ali pa stari sosedi, ki se odpravlja v trgovino. Ob takem dogodku mnogi pokličejo rešilca in prav je tako, a pomoč s tem ne sme biti končana.

Človeku, ki se mu ustavi srce in v približno 10 minutah ne dobi pomoči, tudi zdravnik ne more več pomagati, do možganskih okvar pa prihaja že v prvih minutah po zastoju. In kaj lahko storiš ti? Toliko kot zdravnik brez opreme, če uporabiš AED, pa skoraj toliko, kot cela reševalna ekipa!

Še nisi slišal za AED (avtomatski eksterni defibrilator)? Morda se spomniš rumene škatle, ki si jo videl na steni v bližnjem trgovskem centru, na steni kakšne tovarne ali na kakšni drugi obljudeni stavbi. To je AED, prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku in ga s pomočjo električnega sunka ponovno zagnati. Zelo je zaželjeno, da se jo uporabi čim prej po zastoju, če le možno že v prvih 3-5 minutah.

Verjetno se sprašuješ, če bi jo znal uporabiti. Če znaš uporabljati mobitel, boš zagotovo znal uporabiti tudi AED, ker te bo sam vodil in usmerjal. Se bojiš, da boš človeka poškodoval? Pomisli! Če mu ne pomagaš, bo umrl.

Si že malo pozabil na osnove prve pomoči ali ne veš, kje v svoji okolici lahko najdeš AED? Vzemi si kakšno minuto in obnovi svoje znanje. Na www.aed-baza.si boš našel kar nekaj koristnih informacij.

Nikoli ne veš. Nekaj minut, ki jih boš porabil, da obnoviš in dopolniš svoje znanje, bo morda nekoč nekomu pomenilo leta.

Ana Hrovat (AED baza Slovenije; www.aed-baza.si)

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(13 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3412-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti