Barbara R. | petek, 10 februar 2012

Mladi iz dijaških in študentskih domov smo se vrnili v varno zavetje svoje družine, kjer bomo preživeli vikend. S seboj smo prinesli umazano perilo, ki ga operemo doma. Vsem je tako lepo in toplo pri srcu, ko v ponedeljek zjutraj razpakiramo svojo potovalko in diši perilo po znanem in prijetnem vonju maminega mehčalca. Toda kaj vse se skriva za tem prijetnim vonjem? Je res tako prijeten, ali skriva svoj pravi obraz?

Gora perila - morje kemikalij?Mehčalec je sestavljen iz različnih agresivnih kemikalij. Kemikalije vplivajo na preobčutljivost kože, v nekaterih primerih na alergične reakcije ali na razvoj alergij. Ob spiranju perila se kemikalije spirajo v odtoke in ker v večini primerov niso biorazgradljive snovi, puščajo trajne posledice v okolju. Da bi vsaj malo obvarovali okolje,  vam posredujem eko recept za naravni mehčalec, ki lahko diši vsakič drugače.

 

 

Potrebujemo:

  • 4 skodelice vode
  • 2 skodelici sode bikarbone
  • 2 skodelici belega kisa
  • najljubše eterično olje


Zmešajte prve tri sestavine skupaj in dodajte 1/4 skodelice pri koncu vsakega pranja. Da bo perilo dišalo po vaših željah lahko dodate tudi 10 do 20 kapljic najljubšega eteričnega olja.

Jutri je sobota ... dan, ko se lotimo čiščenja vseh bivalnih prostorov - naj bo tokratno čiščenje drugačno. Izognimo se močnim sredstvom za čiščenje, ki so eni največjih onesnaževalcev okolja. Vse kar potrebujemo imamo doma.

KIS: Razredčen kis z vodo v razmerju 1:10 naj bo osnovno čistilno sredstvo za našo kuhinjo in kopalnico. Kis je najbolj učinkovito naravno čistilo, saj odstranjuje maščobo, neprijeten vonj in preprečuje rast in razvoj bakterij. Hladilnik, stekla in ogledala se bodo sijala od čistoče. Neprijetnega vonja kisa se lahko znebite z eteričnimi olji vaših najljubših rastlin.

LIMONIN SOK: Da bodo očiščeni prostori lepo dišali, uporabite liter destilirane vode in sok limone. S pripravljeno mešanico lahko čistite vse površine v kuhinji, pomivate posodo in očistite pečico. Za čiščenje steklenih miznih plošč se uporablja limonin sok, poškropljeno ploščo pa dobro obrišete s časopisnim papirjem.

Naj bo čiščenje in pranje zabavno in okolju prijazno. Kako ste zadovoljni z domačimi pripravki in opravljenim delom, pa lahko napišete v komentar pod ta članek - vaša izkušnja bo lahko opogumila še koga!

 

Zadnja sprememba: petek, 10 februar 2012
(9 glasov)

Komentarji 

 
#1 pikicakičakatončka 2013-08-24 20:47 Dobro deluje! :)
Naša družina je čisto zadovoljna s pralnim prahom, a za beli perilo mama prisega na kupljene … Vsebujejo optična belila. A kdo ve, kaj je to?

LP! :)
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5698-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti