| sobota, 04 februar 2012

Sedemnajstletna Tiinca se je zaljubila. Ko je to povedala svojim staršem, so se začeli problemi. Predvsem mama ne more sprejeti, da ima njena hčerka fanta. Pravi, da je za to še premlada in da si bo uničila življenje. Ne želi ga niti spoznati. Tiinca prosi za nasvet, kako naj nadaljuje …

 

Pozdravljeni!

Doma imam zadnje čase kar nekaj težav. To pa zato, ker sem se zaljubila. Ko sem staršem povedala, da imam fanta, je šlo vse samo navzdol. Od takrat sta minila že dva meseca, spremenilo se še pa nič ni. Vedela sem, da se mami ne bo najlažje sprijaznila s tem, da imam fanta. Ampak to, kar se je zgodilo, je pa preseglo vsa najhujša pričakovanja ... Najprej smo se seveda skregali in potem se mami cel teden ni želela pogovarjati z mano. Rekla je, da ne vem kaj hočem in da sem premlada. To sem še nekako pričakovala da bo rekla ... Potem pa je rekla, da bom izgubila vso svobodo in da si bom uničila življenje ... To me je zelo prizadelo. Ko sem potem čez nekaj časa želela iti k njemu, se je zgodba ponovila. In takrat sem videla, da mi popolnoma nič ne zaupata in da me sploh ne poslušata! Vse kar sem jima rekla je šlo skozi eno uho noter in skozi drugo ven.

Na koncu je celo rekla, da ga noče spoznati! Lahko pa povem, da je fant res v redu, ni kakšen gangster ali kaj podobnega. Je zelo priden, vzoren in resnično ne počne ničesar spornega.

Tako da res ne vem, zakaj se mami tako obnaša in zakaj ga sploh noče spoznati ... Zakaj misli, da je ljubezen slaba? Zakaj me ne posluša? V šoli imam same lepe ocene, če mi že pusti iti kam, potem nikoli ne zamudim določene ure, nikoli še nisem naredila česa, kar bi ji lahko dalo razlog, da mi ne sme zaupati.

Vse to je pripeljalo le do tega, da ji sploh ne morem ničesar več povedati. Sploh ne vem, kako naj začnem pogovor o fantu, ko pa točno vem, kako se bo končal ...

Prosim, pomagajte mi! Ostala sem brez idej, kako naj nadaljujem .. Nadaljevati pa res želim, ker imam tega fanta resnično rada, prav tako tudi on mene. In ta zveza definitivno ni muha enodnevnica.

Že naprej se vam zahvaljujem za odgovor in pomoč!

Tiinca

 

Pozdravljena Tiinca!

Hvala ti za tvoje vprašanje. Zelo si razočarana in presenečena nad reakcijo staršev, ko si jim povedala, da imaš fanta. Počutiš se nerazumljeno ob novici, da odraščaš in si se odločila spoznati nasprotni spol. Težko razumeš tako negativne reakcije staršev.

Skoraj prepričana sem, da imajo starši tako hude strahove v zvezi s sklepanjem prvega tesnejšega poznanstva z osebo nasprotnega spola zaradi lastnih slabih izkušenj. Vedi, da te imajo starši najraje na svetu, največ jim pomeniš. Čuvajo te, da ja ne bi zašla na čudna pota, ne želijo, da bi bila deležna skušnjav, ki bi te lahko zavedle, ti povzročile trpljenje. Zato so nekateri starši zelo zaščitniški. To vsekakor ni dobro. Normalno bi bilo, da bi se sedaj veselili, da bi jim fanta predstavila, da bi ostali v stiku, da bi ti predvsem v mami videla nekoga, ki mu lahko zaupaš, saj le nekaj izkušenj s fanti že ima v svojem življenju in ti lahko svetuje, če si nasveta želiš.

Ne vem, zakaj bi si zaradi hoje s fantom uničila življenje, če fant ni ne vem kakšen kriminalec, ki bi še tebe speljal na kriva pota. In čemu bi si zaradi hoje v dvoje uničila življenje. Žal nekaterim staršem zaradi prej opisane pretirane ljubezni in zaščitništva otrok ob misli na odraščanje svojega otroka, pridejo pred oči same slabe stvari, predvsem vidijo toliko možnosti, da se ti lahko življenje spremeni na slabše. A to se mi zdi zelo egoistično. Potrebuješ zaupanje staršev, potrebuješ njihovo trdno oporo pri vstopanju v samostojno življenje. Ta pot ni lahka, sedaj spoznavaš en del te poti, predvsem v lahkotnejši in še neobvezujoči vlogi. A hkrati je to potrebna priprava na tvoje bodočo zakonsko in družinsko življenje.

Seveda bi si mnogi starši želeli, da bi kar sami svojim otrokom izbrali življenjskega sopotnika. Čemu pa misliš, da je toliko sporov do tašč? Ker mnogim staršem noben partner njihovega otroka ni dovolj dober, nihče ni tak, kot bi si one želela, da je.

A kakšnega partnerja potrebuješ za svojo osebnostno zorenje v zakonu, boš videla šele takrat, ko boš spoznala svojega bodočega partnerja, ki bo kar najbolj zavezan osebnostni rasti in nenehno naj si prizadeva za kakovostno komunikacijo med vama.

Ne vem, če ti bo uspelo starše prepričati, da je fant čisto v redu, da nimajo vzroka za skrb. Če mama noče poslušati, ima do tega vso pravico, čeprav te s tem zelo prizadene, kar te zelo boli.

Zdiš se mi odgovorno dekle, glede na to, da se držiš dogovorjenih pravil, se ustrezno učiš in nimaš težav v šoli in ji na druge načine dokazuješ, da si vredna zaupanja. Skušaj tako živeti še v naprej. Igraj na odprte karte. Dobivajta se s fantom, kolikor obema čas dovoljuje, spoznavajta se, čim več pogovarjajta, ob tem pa se drži razumnih dogovorov, ki ti jih postavljajo starši. Ne popusti v šoli. Mogoče presenetita tvojo mamo in naj se pride enkrat k tebi učiti, da bo videla, da sta oba resna in obema tudi šola pomeni veliko.

Več zaenkrat svoji mami o fantu in vajinem odnosu ne moreš povedati, ker vidiš, da tega trenutno še ni pripravljena sprejeti. Počakaj, da se prepriča, če vajina zveza pozitivno ali negativno vpliva nate, na tvoje šolske dosežke, na tvoj odnos do staršev itd.

Prepričana sem, da bo spremenila svoj pogled nate in na fanta, ter ti bila sposobna bolje zaupati, ko bo videla, da si ostala tako dobro dekle. Prava ljubezen dela človeka vedno boljšega in po tvojih rezultatih te bo zaenkrat mama sodila. Če se prepriča, da ti zveza nič ne škodi, sem gotova, da ti je ne bo več branila.

Vse dobro, Andreja

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3225-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti