Ančka P. | petek, 13 januar 2012

ImageSi kdaj sploh razmišljal, da obstajajo pomembne razlike v zadovoljstvu z življenjem med vernimi in nevernimi? Si se kdaj vprašal, kaj pravi znanost o tem, kako vpliva vera na življenje ljudi? Si si predstavljal, da so članki o tej tematiki objavljeni tudi v najbolj cenjenih in svetovno znanih znanstvenih psiholoških revijah? Seveda, so in v njih sem našla marsikaj, kar kaže na to, da imamo verni res velike privilegije.

Večja izraženost religiozno moralnih prepričanj pri mladostnikih po mnenju znanstvenikov pozitivno vpliva na rast in razvoj osebnosti. Verni mladostniki uporabljajo bolj konstruktivne mehanizme kontrole jeze in agresivnosti. Posledično je njihovo vedenje socialno sprejemljivejše kot vedenje nevernih vrstnikov.

Dokazano je, da sta depresija in anksioznost pri vernih redkejši. Verni vojni veterani veliko lažje in hitreje predelajo travmatične izkušnje. Posttravmatski stresni sindrom se pri njih pojavi manj pogosto. Zanimiv je tudi podatek, da uspešneje kontrolirajo količino zaužitega alkohola in število pokajenih cigaret kot neverni vojni veterani.

ImagePsihologi so v longitudinalni raziskavi pod drobnogled vzeli vedenje indonezijskih mladostnikov (Indonezija ima najvišji delež muslimanskega prebivalstva na svetu, a je uradno sekularna). Ugotovili so, da so mladostniki, ki pogosteje gredo v mošejo, berejo Koran, redno molijo petkrat na dan in se postijo med Ramadanom, bolj prilagodljivi in redkeje osamljeni.

Verni mladostniki so pogosteje udeleženi v  družbenih aktivnostih, ki vključujejo pomoč drugim. Pomemben dejavnik pri tem so tudi verske institucije, ki jih k temu spodbujajo.

Še bi lahko navajala izsledke raznoraznih raziskav. Verjetno bi zasledila še ogromno podatkov, ki bi potrjevali, da se »splača« biti veren in tudi kakšnega, ki bi temu (vsaj delno) nasprotoval. Veliko bolj pomembna kot vsa znanstvena dejstva, pa se mi zdi hvaležnost za dar vere nas vseh (pojemo: » Oni nosi cel svet v rokah«) ali pa kot je zapisal Max Lucado: »Kako široka je Božja ljubezen? Dovolj široka za ves svet. Si del tega sveta? Seveda, potem si tudi del Božje ljubezni.«

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(7 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2297-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti