Klemen Č. | nedelja, 18 december 2011

Miklavž je že mimo, prihajata pa še druga dva »dobra moža«, božično-novoletni prazniki ... Verjetno bo v naslednjih tednih vsak podaril / prejel vsaj kakšno darilo. Če spadaš med tiste, ki se ob takšnih priložnostih vedno sprašujejo »Kaj naj kupim?«, ti bodo spodnje ideje gotovo prišli prav.

Izdelaj sam
Je darilo res vredno toliko, kot smo zanj plačali? Ali morda toliko, kot smo vanj vložili? Prepričan sem, da bo marsikdo zelo vesel darila, ki ga je njegov prijatelj izdelal posebej zanj. Unikatnost lahko poudariš tako, da v izdelek (npr. doma narejeno svečo, zapestnico ...) vključiš elemente v barvi, ki jo ima prejemnik darila najraje. Če ga dobro poznaš in si nekoliko iznajdljiv, lahko uporabši tudi kakšno malenkost, ki ga bo spominjala na njegovo živlejnje ali lepe skupno preživete trenutke.

nakit, narejen na šoli Piali Ashar Alo
foto: Klemen Čeligoj

Ni vseeno, kje kupiš
Si pri prejšnji ideji morda pomislil/a »Taki izdelki so sicer lepi, a žal nisem dovolj nadarjen/a, da bi jih sam/a izdelal/a«? Raznovrsten ročno izdelan nakit lahko kupiš marsikje. Če se odločiš za trgovino Liza perle niza v centru Ljubljane in izbereš nakit, ki so ga izdelali v indijski šoli Piali Ashar Alo (ki jo vodi Slovenka Mojca Gayen), boš z nakupom prispeval/a kamenček v mozaik šole za revne indijske otroke.

Nepogrešljiva čokolada
Eno pogostejših daril je gotovo čokolada. Lahko greš v »najboljšega soseda« in kupiš tisto z »vijolčno kravo«. Lahko pa (velja predvsem za tiste, ki živite, študirate ... v Ljubljani) zaviješ v pravično trgovino 3 muhe. Če pravično trgovino poznaš, potem verjetno veš, da so cene višje kot v običajnih trgovinah, saj želijo delavce v »tretjem svetu« dostojno plačati. 50-gramska čokolada v pravični trgovini stane približno enako kot 100-gramska v običajni. Verjamem, da bo skoraj vsak, ki mu jo boš podaril/a (vključno z otroki!) razumel, da je čokolada pol manjša, so pa zato nekateri ljudje v Afriki ali Južni Ameriki za svoje delo prejeli človeka vredno plačilo.

čokolade iz pravične trgovine 3muhe
foto: 3muhe.si

Lepo ali uporabno darilo?
Pogosto smo v dilemi, alli naj kupimo nekaj, kar je estetsko, lepo – ali nekaj, kar je praktično in uporabno. Če se želimo izgorniti teh dilemi, moramo torej poiskati darilo, ki bo lepo in hkrati uporabno. V teh dneh je zelo aktualna rešitev koledar. Koledarjev s čudovitimi fotografijami je na tržišču precej. Če ne želiš z nakupom nagraditi zgolj založnika (in morda fotografa), lahko na MIC-u kupiš POTA koledar (fotografije ljudi z različnih koncev sveta) in tako podpreš program prostovoljnega dela POTA.

Darilo ni nujno materialno
Bi rad/a nekoga razveselil/a, pa nimaš časa in/ali denarja za nakup/izdelavo darila? Marsikdo bi bil bolj kot »klasičnega« darila vesel – tebe. Tvojega telefonskega klica ali obiska. Obišči prijatelja ali babico, pokliči nekoga, s katerim sta si včasih bila blizu, pa vaju je tok življenja odpeljal na različne poti ... Verjamem, da ti ne bo žal.

Upam, da si med idejami našel/a kakšno, ki ti ustreza. V nasprotnem primeru bom vesel, da dodatne ideje napišeš v komentar pod tem člankom. Želim ti, da bi bila darila (kakršna koli že) prijetna začimba (ne pa najpomembnejša sestavina) prazničnih dni.

 

Zadnja sprememba: nedelja, 18 december 2011
(5 glasov)

Komentarji 

 
#1 Milka 2011-12-19 11:58 Še nekaj idej, kako biti dobrodelen, izviren in ekološki hkrati:
http://www.kraljiulice.org/kaj-delamo/stara-roba-nova-raba

http://www.smetumet.com/index.php?smt=go&show=izdelki
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3113-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti