Maruša Lesar | sobota, 10 december 2011

Image˝Merili so na jerbas; kdor je veliko nabral, ni imel preveč, in kdor malo, ni imel premalo; vsak je nabral, kolikor je potreboval.˝ 2 Mz 16,18

Začnimo: česa sploh imamo lahko preveč? Ja, lahko je preveč dela, preveč hrane ali preveč stvari, ki bi jih radi videli in preveč ljudi s katerimi bi radi poklepetali. A vse lahko počaka na jutri in se razporedi po tvojem življenju. Če le ne dobiš novega dela, hrane … Na nek način sploh ne moremo imeti ničesar preveč. Ampak verjetno čutite, da je drugače. Da sami večkrat rečete »Preveč je tega!« Zakaj?

Med eno izmed dolgočasnih ure srednješolske telesne vzgoje v fitnesu je profesorica z nami debatirala o veščini »metanja proč«, češ da ljudje ne bi smeli kopičiti stvari v omarah, hladilnikih in na podstrešjih, ampak jih nemudoma morali odnesti na smetišče. Nekako v istem času sem med čakanjem na striženje brala članek z do potankosti razdelanimi strategijami, kako se znebiti odvečne garderobe. Že takrat mi ni bilo jasno, zakaj me vsi prepričujejo, naj kar največ stvari zabrišem v smetnjak. Morda bi bilo bolje, da bi nas kdo podučil, kako ne kupiti novega in biti zadovoljen s starim? Tudi tako bi se naše omare zaprle brez problema.

ImageIn verjetno je to srčika problema. Želimo si več kot potrebujemo. Hrepenimo po več kot lahko prenesemo. Ne naberemo, kolikor potrebujemo, temveč nagrabimo, kolikor največ lahko. Všeč nam je ideja o novem, ki bi poenostavilo in olepšalo naše življenje. Ampak, ali novo res izpolni vse obljube, ki nam jih brez besed da? Smo res bolj srečni, imamo res manj dela? Morda včasih. Ponujajo nam nože za sir, za lupljenje pomaranč in krompirja, za rezanje jabolka na krhlje in za dolblenje kivija, za pršut in pico … vendar, ali ni bolj praktično, da imaš le en majhen in en večji nož? Ali res potrebujemo vseh dvanajst barv in velikosti torbic ali šest različnih slušalk za poslušanje glasbe? Frančiškova preprostost nam ni več blizu. Morda bi si morali večkrat ponoviti pregovor, da ni najsrečnejši tisti, ki ima najboljše od vsega, ampak tisti, ki naredi najboljše iz vsega! To ni le preprostost in iznajdljivost. To je sreča! In po njej vsi hrepenimo. Zato včasih rečemo: »Tega je preveč,« čeprav ne vemo, kaj točno je tisto, kar nas omejuje. 

 

Zadnja sprememba: sobota, 10 december 2011
(15 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2647-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti