Vida Dimnik | sreda, 19 april 2006

Kakšni so vzroki za neredno in bolečo mestruacijo? Kaj storiti, da težave zmanjšamo/odpravimo?

Imam kar precejšnje težave z menstruacijo. Menstruacija je neredna - na vsake 3 mesece in zelo boleča. Lahko kaj storim glede tega? Res je, da je malce tudi zaradi stresa. Ščitnica mi deluje normalno - sem opravila test.
Verjetno je tudi malce prevelika teža ovira, ampak počasi izgubljam odvečne kilograme.
Imam pa včasih beli tok in večkrat razpokano kožo, tako, da moram uporabiti canesten.
Zanima me, kaj lahko storim. Ali obstaja nevarnost, da ne bom mogla imeti otrok?

Andy

 

Draga Andy!

Pod stresom smo več ali manj vsi - koliko lahko na to vplivamo, veš sama. Lahko pa vplivamo na življenjski slog, na to, da se redno rekreiramo, da se redno, zdravo (in ne preveč) prehranjujemo. Ne vem, kakšne konstitucije si in koliko tehtaš, pomembno pa je, da je to urejeno. Iz vsakdanje prakse nam je dobro znano, da imajo mnoga dekleta in žene neredne in poredke menstruacije pa tudi težave pri zanositvi vse dotlej, dokler ne popravijo svojih prehranskih navad in svoje telesne teže.

Že sama si analizirala možne vzroke za poredke in neredne mensese, pa jih še enkrat naštejem: Sy policističnih ovarijev / hiperprolaktinemija ( PRL ) / obolenje ščitnice / hipotalamična anovulacija / stres / nekatere kronične bolezni / visok porast ali hud padec telesne teže pri shujševalnih kurah / izjemen fizični napor / depresija / raba nekaterih psihotropnih zdravil itd.

Stara si 27 let. Ne vem, ali si se že posvetovala in že bila na ginekološkem pregledu. Ali si že opravila ultrazvok rodil? To se mi zdi pomembno, saj bo šele takrat bolj jasno tudi, zakaj so tvoje krvavitve tudi tako boleče. Stori to, če še nisi!

Vida Dimnik

 

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3545-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti