| ponedeljek, 14 november 2011

Bister osemletnik se je kar naenkrat začel obnašati neubogljivo in problematično. Kaj bi lahko bil razlog in kako odreagirati na njegovo obnašanje, sprašuje zaskrbljena mama.

 

Pozdravljeni!

Imam osemletnega fantka, ki je izredno bister otrok, hitro se uči, hodi v drugi razred. Zelo hitro je začel govoriti, pri štirih letih se je že znal podpisati, ne da bi ga kdo silil v to. Nobenih težav z odhodi v vrtec, šolo je že komaj čakal. Nikoli ni imel hujših izpadov trme (okoli drugega leta starosti). Izredno komunikativen, nima težav s prijatelji ne na šoli ne na dopustu. Vsepovsod si pridobi in poišče družbo tudi med otroci tujih državljanov.

Sedaj pa imamo takega upornika, z večnim "ne bom", neubogljivega in kregavega fantka. Poskusili smo z prošnjami, spodbujanjem, nagrajevanjem, z kaznimi, vendar nič ne pomaga. Še stopnjuje se.

V šoli mu sicer dobro gre, če ne upoštevamo opozorila učiteljice, da moti pouk. Pravi, da mu je dolgočasno. Z možem sva obupana in zaskrbljena. Če prav sva že oba v letih, otroka nisva razvajala s tem da bi mu vse dovolila. Trudiva se, da mu vcepiva vrednote zaradi katerih bo postal odgovoren in pošten mladi mož.

Zanima me, kaj bi nama svetovali?! Kako naj še ukrepava da nama zadeva ne uide kontroli.

V naprej se vam zahvaljujem!

 

Pozdravljena zaskrbljena mama!

Najlepša hvala za vaše pismo. Imate zelo bistrega sina in prvo, kar mi je prišlo na misel je, da se fant preprosto dolgočasi. Kot veste je to eden najpogostejših vzrokov izpadov slabega vedenja. Ta možen vzrok je potrdila tudi njegova učiteljica. Če je to res, je v šoli rešitev razmeroma enostavna - nekaj več individualnega dela učitelja z njim, kakšna dodatna naloga, ki mu bo izziv, aktivne oblike dela, ki so otrokom vedno bolj zanimive in prepričana sem, da se ne bi več dolgočasil ter z neprimernim vedenjem izzival nepotrebno pozornost in jezil učiteljico.

Večja uganka bo, kako lahko reagirate sami. Razmislite, ob kakšni priliki se začne sin upirati. Sicer je upor, nestrinjanje s starši pri otrocih normalen razvojni korak na poti odraščanja, ki pa ga mora otrok sam se naučiti preseči, ko ugotovi, da ga starši sami ne ogrožajo, da tudi ne zahtevajo, da je po njihovo, ampak ima možnost sooblikovati svoje življenje. Skušajte ga čim večkrat vprašati, kako bi se on česa lotil, kako bi on naredil. Četudi pove popolnoma v navzkrižju s pravilno rešitvijo, skušajte izhajati iz njega in ga preko vprašanj pripeljati do pravilnega odgovora. Tako bo čutil, da je pravzaprav sam prišel do rešitve, kar mu bo povečalo samozavest, ki jo bo v življenju še kako potreboval. Kadar pa ne gre drugače, poskusite s čim več naravnimi kaznimi, ki otroka same naučijo, da se moti in da mora drugič pravilneje reagirati. Recimo, da zvečer noče prinesti umazanega perila v stroj, mu povejte, da ga ne boste mogli oprati in bo ostal brez čistega perila. Obrnite še na hec in ga vprašajte, če si predstavlja, da bo prišel nag v šolo. Če noče narediti naloge za šolo, jo bo moral narediti pač v času, ki ga lahko sicer izkoristi za svoje hobije, igro. In dokler ne naredi naloge, npr. ne gre na nek krožek itd. Če noče pojesti, kar skuhate, povejte, da ga bo pri naslednjem obroku čakalo, kar ni pojedel. Skratka, izmislite si čim več logičnih posledic dejanja, ki ga noče narediti.

Starši lahko pomagamo postati otroku odgovorni, če mu damo čim več priložnosti, da se v tem vadijo. Tako si lahko razdelimo vsakodnevna gospodinjska opravila ali pa naj bo ves čas odgovoren za nekaj, kar najraje počne. Pomaga tudi skrb za domačo žival, rastlino, svoj kotiček na vrtu itd. Mnogo je načinov, a jih seveda najdite v vašem vsakdanu.

Predvsem pa se ne bojte, da bo sin ostal tak, kot trenutno je. Sedaj ste vi na preizkušnji pravilnega vzgojnega reagiranja, sin pa na prvi resni preizkušnji na poti odraščanja. Še mnogo jih bo, verjetno tudi manj prijetnih in večjih. A preizkušnja pride vedno takrat, ko smo pripravljeni storiti korak naprej v svoji osebnostni rasti. Naloga staršev pa je, da smo ob takih trenutkih trdna opora otroku in predvsem zgled, da ne skrene s prave poti.

Vse dobro, Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(2 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1953-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti