Vida Dimnik | sreda, 19 april 2006

Tokrat uporabnica svetovalnice postavlja dvoje preprostih, a za mnoge uporabnih vprašanj.

Živjo.

Zanima me dvoje:

1. Se priporoča, da se pregled pri ginekologu opravi ob kakšnem določenem času ciklusa? Logično je, da ne med menstruacijo, ampak ali je npr. ob ovulaciji to najbolje?

2. Kaj menite o britju oz. depiliranju intimnih predelov? Je priporočljivo zaradi boljše higiene?

Hvala za odgovor.


Pozdrav!

Najprej odgovor na prvo vprašanje:
Največkrat nismo zelo natančni glede tega, kdaj naj žena pride na ginekološki pregled - iz čisto praktičnih razlogov. Zaradi dolge čakalne dobe za pregled ali zaradi nerednih ciklusov se nam vnaprejšnje preračunavanje mnogokrat ne obnese.
Bolj točni smo pri nekaterih bolezenskih stanjih ali pri sumu nanje: npr. pri neplodni ženi naročamo na pregled v sredini ciklusa, da dobimo natančnejši vtis o rednosti in pogostnosti ovulacij / pri sumu na polip maternične sluznice naročimo, naj še enkrat pride na ultrazvok po končani menstruaciji / za izključitev prirojene nepravilnosti maternice ali pri sumu na
endometriozo želimo opraviti ultrazvok v 2. (lutealni) fazi ciklusa, ko je maternična sluznica bolj zadebeljena in so zato detajli jasnejši itd.

Glede nege zunanjega spolovila:
Najpomembnejše je seveda redno umivanje in tuširanje intimnih delov telesa. Odstranjevanje dlak je stvar lastne presoje in okusa. Gotovo to pripomore k še večji higieni, saj so dlake potencialno vir mikrobov (tudi pri vseh operativnih posegih obrijejo površino kože, po kateri bo potekal operativni rez). Nič ni narobe, če dlake vsaj delno odstranjuješ. Britje do golega pa lahko rani povrhnjico ob dlakah, kar je slabše, kot če pustiš stvari pri miru. Depilacijske kreme so agresivne in preagresivne za najnežnejšo kožo labij ter vaginalno sluznico, zato tega ne svetujem.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(3 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5781-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti