Andreja Jereb | sreda, 19 april 2006


14-letnica je zabredla v rezanje in bi rada s tem končala, pa ne ve, kako. Sklepa, da njene psihične težave izvirajo iz težav s sovrstniki. Kaj lahko stori, kako naj zaživi zdrave prijateljske odnose?

Zanima me, kaj naj storim. Moja psiha je na tleh. Nimam prijateljev (ne morem reči), čeprav jih imam (za njih ne vem). Imam probleme z neko "prijateljico" ki, so po moje vzrok za te psih. težave... Rezanje???? Kaj zdaj??? Kako nehat?? Režem se že nekaj časa... Vmes sem že želela prenehati, ampak zdi se mi da "bredem" vedno globlje. Postalo mi je všeč in to rabim... Kaj naj storim z mojo psiho, ki bo najverjetneje tudi pogoj, da se neham rezat.... (čeprav to ni TAKA stvar) ...
RADA BI, DA MAIL OSTANE ANONIMEN
HVALA ŽE VNAPREJ...

 

Pozdravljena!

Najprej ti zagotavljam, da imaš na tej svetovalnici popolnoma zagotovljeno anonimnost, tvoji maili niso vidni, verjemi pa, da vas je toliko mladih s sorodnimi težavami, da bi te itak težko prepoznali. Na zasebne maile pa po našem dogovoru svetovalcev ne odgovarjamo, saj so tako vprašanja kot odgovori javni in hkrati anonimni.

Nisem prepričana, če sem ravno razumela tvoje vprašanje... Psihično si na tleh, ker nimaš pravih prijateljev, hkrati imaš težave s prijateljico in sedaj želiš vajin odnos končati. Sem prav razumela? Glede pravih prijateljev, takih, ki jim lahko resnično vse zaupaš in oni tebi, s katerimi se lahko vse pogovoriš, pred katerimi si lahko takšna kot si, ter te kot tako tudi sprejmejo, ne da bi te obsojali, se ti posmehovali ali bi se morala pred njimi pretvarjati, da bi obdržala njegov odnos… - za taka prijateljstva morata biti obe osebi že precej osebnostno zreli, predvsem pa tudi imeti oblikovano trdno in pozitivno podobo o samemu sebi, zato pri tvojih letih taka prijateljstva, po katerih hrepeniš, še niso mogoča. Verjamem, da si že kdaj doživela razočaranje, da je kdo izdal tvoje zaupanje, te ni sprejel tako, kot si, se nisi počutila varno z njim se pogovoriti. In to te jezi do take mere, da bi rada vse take odnose prekinila. Imaš prav, če te nek odnos ne osrečuje, ne daje pozitivne spodbude, potem ni vreden tvojega zaupanja in ga mirno končaj. Po drugi strani pa ne bodi preveč zahtevna do svojih vrstnikov, saj je v vaši starosti ravno popularno pogosto menjanje odnosov, precej opravljanje, posmehovanje, draženje drug drugega, napihovanje pred drugimi ter razna izdajstva - vse to je pač ena od stopenj, ki pa mnoge hudo prizadene. Sprašujem se, če ti ne bo težje, če se boš počutila čisto osamljeno? Sprijazni se, da so odnosi med vami trenutno krhki, nestalni, se hitro spreminjajo. Dobro je, da to upoštevaš in ne zaupaš komurkoli preveč, sicer boš preveč razočarana.

Upam, da sem ti uspela vsaj malo odgovoriti... Vse lepo,

Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3542-krat.



Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti