Rebeka L. | sobota, 29 oktober 2011

Kot otrok sem večkrat spraševala očeta, kje bi bila sedaj jaz, če ne bi bilo njega in kje bi bil on, če ne bi bilo dedka, pa tako naprej.

Pri verouku se naučiš, da je Bog vsemogočen in vseveden ter da je ustvaril človeka kot svobodno bitje. Bolj sem se poglabljala v to misel, manj sem jo razumela. Če Bog kot vsevedno bitje ve, kaj bom storila v naslednjem trenutku, kako potem jaz ostajam svobodna? Če Bog vse ve, mar ni On sam omejen z lastno svobodo? A si določam sama svojo pot? Kdo je potem kriv, da grešim?

Image
foto: Klemen Čeligoj
Če bi Bog vnaprej določil greh, bi bil On moralno odgovoren za greh ljudi in obstoj zla. Če bi bil greh Adama in Eve determiniran, bi ves dogodek zame izgubil smisel, kajti pojem svobode je bistvo krščanstva.

No, potem sem si vse skupaj razložila nekako tako. Sprejmem trditev, da nisem tu po naključju, ampak sem ustvarjena. Stvaritelj je lahko poimenovan kakor želite, sama ga bom oklicala za Boga. Bog ne potrebuje mene, da bi potrjeval svojo moč ali obstoj, saj v tem primeru to ne bi bil več Bog. Ustvaril me je iz ljubezni. (Ali je še kaj lepšega?) Bog je tisti, ki mi ponudi na razpolago več poti, jaz pa sem tista, ki se v končni fazi odločim za eno samo. In tu sledi preskok. S tem, ko Bog ustvari človeka, s tem ko se Bog učloveči, izkazuje, kako daleč seže njegova vsemogočnost - kaj vse je pripravljen storiti za odnos s človekom. Bog gre preko sebe zaradi in po Ljubezni, zato se imenuje Bog.

 

Zadnja sprememba: sobota, 29 oktober 2011
(5 glasov)

Komentarji 

 
#2 pikicakičakatončka 2011-12-11 15:11 KAko sem se razveselila tega! Hvala Citat
 
 
#1 alkimist 2011-10-31 06:34 Fajn razmišljanje. Po mojem mnenju se nas je velika večina že kdaj spraševala o tem. Osebno se mi je vedno zdelo nenavadno, zakaj vsi takoj povezujemo dejstvo, da Bog ve, kaj se bo zgodilo z nami, s tem da se mi ne moremo svobodno odločit. Bog ve, za vsak naš las na glavi, ampak s tem še ne pomeni, da bo preprečil, da ne postanemo plešasti :) On samo ve, kaj se bo zgodilo, ampak nam pušča v vsakem trenutku možnost. Je pa res, da je to naši logiki daleč od razumljivega, ampak … saj to je vendar Božja lgika! :) Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2435-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti