Image
Foto: Zdenka Pišek
Metanoia je socialno in ekološko naravnan projekt, ki so ga leta 2006 začeli mladi, sodelujoči pri Life teenu. Beseda metanoia izhaja iz grščine in pomeni pokoro, lahko pa tudi prerojenje, spremembo razmišljanja in kesanje. Osnovna ideja projekta je, da se stekleničkam, ki so po divji petkovi ali sobotni zabavi ostale zavržene, ˝povrne življenje˝. Tako se stekleničke pobere, očisti, poslika in nato napolni z blagoslovljeno vodo. Vendar pa projekt Metanoia ni samo to. Projekt je namreč razdeljen na različne faze, ki obsegajo: izzivalna srečanja mladostnikov ob življenjskih temah skušnjav in priložnosti; odprave čiščenja okolja in srečevanja vrstnikov na obrobju družbe; iskanje stika z oddaljenimi mladimi;
ustvarjalne poslikave za staro in mlado; multimedijska ustvarjalnost (video-reportaže, foto-predstavitve, tiskovine). Doslej se je projekt Metanoia z lastno ekipo in ob sodelovanju mladine ali animatorjev od drugod izvajal ob različnih priložnostih in v več korakih: med mladino po župnijah Lj-Center 2006/07, Maribor 2007; med veroučenci (6.r. Lj-Center 2006); z birmansko skupino (Bežigrad 2006); na ljudskih misijonih (Bolfenk na Kogu 11/2006, Kranjska Gora 10/2007) in na duhovnih vajah (Mladi Dekanije Dravsko polje 2008). Udeležencev na posamezni delavnici je bilo med 12 in 20 (veroučne skupine), na določenih srečanjih pa tudi več kot 60 (misijoni). Od leta 2006 je bilo poslikanih več kot 1500 stekleničk, ki so z blagoslovljeno vodo romali v številne slovenske domove.

Image
Risba: Mojca Pirih
Projekt Metanoia je od leta 2006 tudi stalnica na vseslovenskem srečanju mladih v Stični. Sprva je deloval kot samostojen projekt, danes pa je eden od štirih zunanjih sodelavcev ulične ekipe. Gotovo ste ob prihodu v Stično opazili bela šotora, ki sta stala nasproti stojnice s hotdogi. V njih so udeleženci Stične ob pomoči animatorjev iz različnih delov Slovenije ustvarjali poslikave, s katerimi bodo kasneje okrašene stekleničke. Za vse željne debate je v sklopu projekta delovala tudi debatna skupina, kjer so mladi na kritičen način razmišljali o svojem življenju ter o položaju mladih v današnji družbi. Tretja možnost pa je bila odhod na teren, srečanje z vrstniki na obrobju družbe ter navezovanje pristnega stika z njimi. Delavnice se je v dobrih treh urah udeležilo kar nekaj mladih, ki so pokazali svoje zanimanje tudi za nadaljnje sodelovanje v projektu.

Če si se za sodelovanje v projektu navdušil tudi sam, te povabim, da se drugo leto oglasiš na delavnici v Stični ali pa se prijaviš v  e-poštno mladinsko obvestilno skupino o dejavnostih LIFE TEENa, kjer bodo obvestila o najnovejših akcijah in projektih Metanoie.

Povrnimo steklenički življenje in zagotovimo mladim lepšo prihodnost!

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(4 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2298-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti