Andreja Jereb | sreda, 19 april 2006

V študijskih letih se moramo pogosto ukvarjati z vodenjem seminarjev. Kako se lahko s to zahtevno obliko preverjanja znanja spopade oseba s socialno fobijo?

Zaradi socialne fobije, ki se včasih prevesi v pravo depresijo, imam precej težav pri študiju, zadnje čase tudi panične napade predvsem kadar je treba voditi seminarje. Zanima me če je možno dobiti kako potrdilo, s katerim bi lahko stopil do profesorjev in se dogovoril o kaki drugi možnosti opravljanja seminarjev (vem, da izogibanje stresnim situacijam v mojem primeru ni rešitev, a včasih enostavno ne gre, vsej volji navkljub). Prav tako me zanima, kje lahko kot študent v MB poiščem kvalitetno pomoč (vsi govorijo o samoplačniških variantah, kar pa pri mojih dohodkih ne pride v poštev).

Hvala,

študent


Pozdravljen, študent!

Hvala za tvoje vprašanje, ki potrebuje res čim hitrejšo rešitev. Zelo nerodno je, da imaš prav pri obliki dokazovanja znanja, ki je za fakultetni študij najbolj značilna - seminarji - največ težav. Zanimivo bi mi bilo vedeti, kako si se do sedaj, tudi v srednji šoli, ko ste imeli razne
referate itd. spopadal s tem strahom. Kakšne so bile tvoje uspešne strategije, ki so ti pomagale uspešno izvesti predstavitev?

Zanima me tudi ali si sam definiral svoj strah kot socialno fobijo – glede na to, da nisi v obravnavi oz. terapiji, to sklepam. To naj bi pomenilo tudi, da se ne moreš v družbi normalno vključiti, da imaš prave napade panike, kadar si v družbi prisiljen biti itd. Ali pa je to morda vezano le na tvoj nastop, pogovor v krogu družbe? Strah pred nastopanjem mi je precej znan,
ker sem imela sama hude težave s tem od predzadnjega razreda osemletke do drugega letnika gimnazije. Že takoj sem se odločila kljub veliko neuspehom, da se s tem strahom spopadem in sem vse svoje profesorje prosila, če imam lahko nekajminutne nastope pred sošolci vsake nekaj ur, toliko, da se ta strah naučim obvladovati. Kot vidiš, sem za to potrebovala 4 leta... Sedaj mi ni problem predavati pred 1000 ljudmi. Je pa res, da potrebuješ ogromno volje, truda in seveda priložnosti - brez njih ne gre. Če se za to pot odločiš, ti predlagam, da si poiščeš dobrega strokovnjaka, najbolje psihologa, ki te bo spremljal, ti kazal pot, te spodbujal in te na koncu le navadil bolj sproščeno nastopati. Lahko seveda se naročiš na pregled k psihiatru in ga prosiš, če ti da potrdilo, da se trenutno preprosto ne zmoreš še spopadati s tem strahom, vendar nisem prepričana, če ga boš dobil.

Za brezplačne svetovalce, psihoterapevte itd. v Mariboru ne vem, ti pa predlagam, da pokličeš nekaj študentskih organizacij in prepričana sem, da ti bodo dali prave informacije.
Če jih ne boš našel, še enkrat odpiši in ti bom poskusila najti bolj konkretno osebo, ki ti bo pomagala.

Želim ti, da bi vztrajal pri svojem cilju in ga tudi dosegel,

Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3869-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti