mladi.net | sreda, 21 september 2011

Bliža se novo študijsko leto in s tem tudi čas, ko bo marsikdo svojo domačo posteljo med tednom zamenjal za posteljo v kraju študija. 3 naša največja univerzitetna središča študentom ponujajo tudi nekaj postelj v katoliških študentskih domovih. Pozanimali smo se, kako je z zasedenostjo njihovih kapacitet.

ImageNajveč ponudbe za bivanje v katoliškem študentskem domu je v Ljubljani. Največji (in zaradi odlične lokacije tudi najbolj priljubljen) študentski dom je ŠD Vincencij, ki nudi 125 ležišč, a so vsa zasedena. Še več, prejeli so približno trikrat toliko prošenj, kot so imeli prostih mest. Tudi iz Frančiškovega študentskega doma v Šiški poročajo o polni zasedenosti in čakalni listi. Polna sta tudi Antonov dom na Viču in ŠD Janeza F. Gnifovca v Šentvidu. Prav tako so polno zasedeni tudi vsi trije študentski domovi, ki postelje nudijo samo dekletom (ŠD Uršula, ŠD Alojzije Domanjko in ŠD pri šolskih sestrah De Notre Dame). Edini študentski dom v LJ, ki je nudil sobe samo fantom – ŠD Rakovnik – do nadaljnega zaradi prenove ne deluje. Skratka, v Ljubljani zaenkrat prostih postelj v katoliških študentskih domovih ni.

Tudi v Mariboru je nekaj katoliških študentskih domov. Nekaj študentov v Mariboru sprejme ŠD Sinaj, ki pa ima polno zasedene kapacitete. Drugače pa je v Frančiškanskem študentskem domu, kjer fantom nudijo še 4 prosta ležišča. Dekleta pa lahko sobo (prostih mest je 10) dobijo v ŠD Sv. Elizabete. Naknadno bomo objavili še podatke za ŠD Antona Martina Slomška in Uršulinski štundetski dom.

V Kopru je edini katoliški študentski dom ŠD Jadro, ki nudi posteljo 32 študentom. Kapacitete so zapolnjene, veliko študentov so morali zavrniti.

Iz lastnih izkušenj lahko rečemo, da je bivanje v katoliških študentskih domovih super izkušnja. Če torej še iščeš sobo v Mariboru, ti vsekakor priporočamo, da razmisliš o možnosti bivanja v ŠD Sv. Elizabete (za dekleta) oz. v Frančiškanskem ŠD (za fante). Če pa študiraš v Ljubljani ali Kopru, si moraš zaenkrat stanovanje poiskati drugje, lahko pa si pozoren/a na prosta mesta, ki se v katoliških šudentskih domovih pojavijo med letom.

 

Zadnja sprememba: ponedeljek, 26 september 2011
(3 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5275-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti