Maja | četrtek, 21 julij 2011

Spoznajmo mit o romskem ljudstvu, ki nam ga pripoveduje Feri Lainšček, mit o četrtem žarečem žeblju, s katerim bi moral biti križan Jezus in ki še vedno potuje po svetu. Mit o kulturni popotnici, ki Romom sledi od vsega začetka.

ImageZ njo se spopade tudi mladi Lutvija. Njegovo zgodbo spremljamo od malih nog, ko je kot deček poslušal prigode svojega deda in nato kot najstnik doživel očetove vzpone in padce. Vsak od njiju je iskal srečo po svoje, oba pa sta, zato da bi uspela v Titovi Jugoslaviji, opustila življenje, kot ga je nekoč poznalo njuno ljudstvo, vendar ju je na koncu dohitelo ... Lutvija, sedaj že sam v vlogi moža in očeta, se odloči, da bo priskrbel svoji družini boljšo prihodnost. Izučil se je na napakah deda in očeta in sedaj poskuša iztržiti iz okolja kar se le da. Zaverovan v svoje početje počasi zgublja stik s svojo identiteto in tako prizadene svojo družino ter skupnost. A tudi on ne more ubežati žeblju, ki ga je zanikal ...

Lainšček ustvarja most, odpira drugačen, magičen pogled na kulturo, ki živi med nami že lep čas, a nam je še vedno tuja in večkrat v napoto. Ni potrebno iti daleč od doma, če smo željni odkrivanja. In če vam v teh poletnih dneh ni prevroče za tak "medkulturni sprehod", so Nedotakljivi pravi naslov.

 

Zadnja sprememba: četrtek, 21 julij 2011
(5 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2493-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti