Klemen | ponedeljek, 20 junij 2011

Bežno se spomnim ranih otroških dni, ko so mi starši poskusili razložiti, kdo so begunci in zakaj so prišli v naše mesto. Nisem razumel vsega, dojel pa sem, da jim moramo pomagati, zato sem z vso vnemo brskal po hiši in nabral kup igrač in oblačil, ki smo jih (skupaj s tem, kar so zbrali drugi družinski člani) odpeljali v zbirni center.

ImageZdelo se mi je samoumevno, da beguncem pomagamo, pozneje pa sem večkrat slišal, da smo bili Slovenci nasploh zelo gostoljubni do beguncev iz Bosne in Hercegovine. Tako je bilo pred 20 leti. Kaj pa danes? Kakšen odnos imamo do tujcev, ki pridejo v Slovenijo? Jih gostoljubno sprejmemo in jim pomagamo v novem okolju? Ali jih morda ožigosamoi kot »tatove naših služb« in »krivce za krizo v naši državi? Vsak ima o njih svoje mnenje. Poglejmo pa si, kaj o tujcih in beguncih pravi Sveto pismo.

»Ko se je Abraham vzdignil od pokojnice, je spregovoril Hetovim sinovom in rekel: »Tujec in priseljenec sem pri vas. Dajte mi kos zemlje za grobišče pri vas, da spravim pokojnico od doma in jo pokopljem!« Hetovi sinovi so odgovorili in mu rekli: »Poslušaj nas, gospod! Božji knez si med nami; v najlepšem izmed naših grobov pokoplji pokojnico!« (1 Mz 23,4)

»Če pri tebi biva tujec v vaši deželi, ga ne zatirajte!« (3 Mz 19,33)

»Tujec, ki biva med vami, vam naj bo kakor domačin, kakor eden izmed vas! Ljubi ga kakor sebe, kajti tujci ste bili v egiptovski deželi; jaz sem Gospod, vaš Bog.« (3 Mz 19,34)

»Isti zakon naj velja za vas in za tujca, ki prebiva pri vas, večen zakon iz roda v rod; tujec naj bo pred Gospodom tako kakor vi.«  (4 Mz 15,15)

»Mar niso ljudje v mojem šotoru govorili:Image
Kdo se ni nasitil z njegovim mesom?

Tujec ni smel prenočevati zunaj,
popotniku sem odpiral svoja vrata.« (Job 31,32) 

 

 

»Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni.‹ 37 Tedaj mu bodo pravični odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega in te nasitili ali žejnega in ti dali piti? Kdaj smo te videli tujca in te sprejeli ali nagega in te oblekli? Kdaj smo te videli bolnega ali v ječi in smo prišli k tebi?‹ Kralj jim bo odgovoril: ›Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.« (Mt 25,35-39)

Mislim, da moja zaključna misel ni potrebna. Dovolj je, da še enkrat ponovim Jezusov stavek iz Matejevega evangelija: »Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.«

 

 

Zadnja sprememba: ponedeljek, 20 junij 2011
(4 glasov)

Komentarji 

 
#1 pikicakičakatončka 2011-06-21 08:06 :( Samo to je tako težko … Če bi le vsi lahko bili dobri … Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2896-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti