Vida Dimnik | četrtek, 30 marec 2006

19-letnici se je zaradi jemanja kontracepcijskih tablet zelo povečal pritisk. Njena ginekologinja ji se svetovala zamenjavo zaščite. Je sprememba res nujna? Kaj v tem primeru izbrati?

Pozdravljeni!

sem 19-letno dekle, ter sem uporabljala kontracepcijske tablete približno dve leti. Zaradi njih se mi je zelo povečal pritisk - kmalu po tem, ko sem jih začela jemati. Moj pritisk je 130/90, imam pa 64 kg. Zaradi tega mi je ginekologinja prepovedala jemanje tablet in mi svetovala kondome. Ker me je to iztirilo, ji nisem postavljala dodatnih vprašanj glede drugih vrst zaščite.

Sedaj pa me zanima, kako je z obliži. Tudi ti vplivajo na zvišanje pritiska? Je možno, da bi imela "maternični" obroček ali je to možno le za ženske po porodu? Mi drugače res ne preostane drugega kot kondom? Sicer sva s partnerjem zelo vestna glede zaščite, vendar nama uporaba kondoma ne ustreza najbolje.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem,

 Lep pozdrav,

P.

Res zapletena - ta kontracepcija! Čeprav je ob uporabi kontracepcijskih tablet prišlo do blažjega porasta krvnega tlaka, sem mnenja, da se od tablet še ne bi bilo treba kar posloviti. Če še želiš ostati na tovrstni obliki, poskusi z Yarino. Ta preparat ima, glede na sestavo, ugodnejši učinek na krvni tlak in se obnese celo pri dekletih z blago obliko hipertenzije.

Transdermalni obliž Evra bi po vsej verjetnosti imel podoben učinek na krvni tlak kot tvoj dosedanji preparat, zato ga ne svetujem.

Maternični vložek sicer ne bi učinkoval na krvni tlak - ima pa toliko drugih neželjenih stranskih učinkov, da ti ga v nobenem primeru ne priporočam.

Naj ne pozabim na naravno načrtovanje družine, ki nič ne stane in ne škoduje zdravju - morda pa pripomore k celovitejšemu medsebojnemu spoznavanju.

Upam, da bo odgovor koristen in da bosta našla za oba sprejemljiv način odgovornega načrtovanja družine.

Vida Dimnik

 

 


 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3261-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti